Snabbaste kakorna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Oväntat besök eller bara väldigt sötsugen?

Här är godbitarna som blir klara medan kaffet kokar!

Recept: Kristina Eriksson

Foto: Kristin Lidell

Arraksbollar

Cirka 15 stycken

Tid: 20 min + tid i kylen

Himmelskt goda arraksbollar.

100 g mörk choklad, exempelvis Marabou

100 g smör

1 dl strösocker

4 dl kaksmulor (till exempel finska ­pinnar som man krossar i en mortel)

1 dl havregryn, ev lite mer

1 msk vaniljsocker

2 msk punsch

1 msk kallt kaffe

brunt strössel

Gör så här:

1. Smält chokladen i en djup tallrik över kokande vatten.

2. Blanda choklad, smör, socker, kaksmulor, havregryn, vaniljsocker, punsch och kaffe till en deg. Degen ska vara lite kladdig – ställ gärna bunken i kylen en kvart så att degen stelnar något.

3. Rulla stora bollar och rulla dem i brunt strössel.

4. Förvara i kylskåpet.

Nutellasnurror

Cirka 24 stycken

Tid: 15 min + tid för degen att tina

Nutella tillsammans med smördeg blir bara så gott.

2 frysta smördegsplattor

1 1/2 dl nutella

1 ägg

Florsocker att sikta över

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Tina smördegen i 10–15 minuter.

2. Kavla ut smördegsplattorna, gärna med lite vetemjöl, så att de blir 2–3 mm tjocka.

3. Bred på nutella. Rulla ihop till en rulltårta.

4. Skär så att det blir ca 12 kakor av varje rulle.

5. Lägg snurrorna på ett bakplåts­papper på en plåt. Pensla med ett lätt uppvispat ägg.

6. Grädda i cirka 8–10 minuter (var försiktig, de kan lätt få för mycket färg under).

7. Låt nutellasnurrorna svalna. Sikta över florsocker.

Plommon- och valnötsrutor

Cirka 25 stycken

Tid: 20 min

Katrinplommon och valnötter gör de här kakorna riktigt smarriga.

100 g margarin

1 1/2 dl socker

1 1/4 dl vetemjöl, ev något mer

1/2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 ägg

12 torkade katrinplommon

50 g valnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör margarin och socker vitt och poröst med en gaffel.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en djup tallrik. Tillsätt blandningen och ägget.

3. Skär katrinplommonen i små bitar och hacka valnötterna grovt. Rör ner katrinplommon och valnötter i smeten.

4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper så att det blir en 25?x?25 cm stor kaka.

5. Grädda i 10–12 minuter.

6. Låt kakan svalna något. Skär kakan i 4?x?4 cm stora rutor.

Smarrig digestivekaka

8 stora bitar

Tid: 20 min + tid i kylen

En härlig kaka för alla gottegrisar.

100 g mörk choklad (t?ex Marabou)

100 g ljus choklad (t?ex Marabou)

1/2 dl ljus sirap

50 g smör eller margarin

Cirka 9 digestivekex

1 dl russin

Gör så här:

1. Dela chokladen i bitar.

2. Lägg choklad, sirap och smör i en kastrull (eller kör i micro) och låt alltsammans smälta.

3. Lägg ett bakplåtspapper i en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.

4. Varva chokladsmet, digestivekex och russin i sockerkaksformen. Börja och avsluta med choklad­smet.

5. Ställ kakan i kylen så att den stelnar. Skär i bitar.