Prima!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-07

Årets första gubbar – dyra men Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

MUMS! Fyra plus för den söta smaken och tre för färgen. Aftonbladets Per-Ola Ohlsson provsmakade årets första svenska jordgubbar.

HELSINGBORG. En gubbe för 30 spänn.

Eller 640 kronor kilot.

I jordgubbslandet märks ingen finanskris – årets första skörd är rekorddyr.

De första svenska jordgubbarna såldes i går på Svenska Odlarelaget i Helsingborg. Vårsolen sken behagligt utanför när det första partiet om 24 askar auktionerades ut.

”All time high”

Priset blev svindlande 160 kronor per ask om 250 gram – ett kilopris på hela 640 kronor.

– Det är all time high, säger inköps- och försäljningschefen Christer Nilsson.

Aftonbladets utsände provsmakade en av dyrgriparna – en stor rackare värd cirka 30 spänn.

Smakintrycket var sött och saftigt.

Tveklöst Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus.

Färgen var dock ännu lite blek, där hamnar betyget bara på Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus.

– Det har inte varit så mycket ljus i växthuset i år som normalt eftersom det varit mycket

mulet under odlingen, säger Christer Nilsson.

Den första skörden är odlad av Lars Jacobsen i Hjälmshult utanför Helsingborg. Han räknar med att få fram ytterligare 65 000 askar under säsongen, men då till ett helt annat pris.

– Det är bara de absolut första gubbarna som kan betinga ett sådant här pris.

Men det är inte skåningarna som får njuta av vårprimörerna. Köparen finns på Östermalm i Stockholm.