Drinkrecept

Uppdaterad 2011-05-30 | Publicerad 2011-05-27

Drinkar behöver inte betyda sprit. Starkvin funkar också som bas och blir lite lättare och fräschare i sommarvärmen.

Calle Carboni på restaurang Riche i Stockholm har blandat två nya cocktail åt Mat & Vins läsare. En med bubblor och en chilisting.

Diavola Corta

4 cl Martini Bianco eller annan vit söt vermouth

1/2 röd chili

1 lime

Gör så här:

Fyll ett glas med is. Häll på 4 cl Martini Bianco. Lägg till fyra klyftor lime.

Skär fem, sex skivor från en röd chili (tunna, max 2 mm) och lägg i glaset.

Rör om och servera i cocktailglas.
 

Martini Rossini

4 cl Martini Bianco eller annan vit söt vermouth

2 cl persikopuré

8 cl prosecco eller annat mousserande torrt vitt vin

Gör så här:

Häll Martini Bianco, persikopuré och Prosecco i en cocktailshaker (eller annan lämplig bägare), rör om, häll upp i cocktailglas och servera. 
 

Snacks-vårrullar

50 g glasnudlar

100 g shiitakesvamp

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

1/4 vitkålshuvud

3 stavar blekselleri

2 tsk riven färsk ingefära

2 msk olja

3 msk råsocker

3 msk japansk soja

50 ark vårrulledeg (fryst filodeg funkar också)

Olja till fritering

Dippsåsen:

6 chilifrukter

6 vitlöksklyftor

1 kruka färsk koriander

2 lime, skalet

200 g honung

4 msk vitvinsvinäger

Gör så här:

Börja med såsen: Finhacka chilin, vitlöken och koriandern i en kastrull.

Tvätta limefrukterna och riv skalet ner i kastrullen.

Häll i honungen, rör om och värm försiktigt.

Slå på vinägern och låt svalna.

Vårrullarna: Koka/blötlägg nudlarna. Gör som det står på paketet.

Ansa och hacka svampen. Hacka löken och vitlöken. Strimla kålen fint. Skiva bleksellerin tunt. Skala och riv ingefäran.

Fräs allt i oljan i en stekpanna några minuter. Smaka av med råsockret och sojan.

Fördela fyllningen på vårrulledegs-arken. Rulla ihop till små cigarrer. (Lägg cirka 2 msk fyllning något närmare dig än mitten på degrundeln. Vik in 2 cm av sidorna. Rulla ihop. Pensla med lite vatten så fäster det bättre.)

Fritera i omgångar i oljan tills rullarna fått färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera med dippsåsen.
 

Jon Hansson

Recept: Restaurang Riche.

Drinkrecept: Calle Carboni, chef för Lilla baren på restaurang Riche i Stockholm.

Foto: Micke Gustavsen

Följ ämnen i artikeln