Ät långsamt Tappa kilon

Uppdaterad 2013-09-20 | Publicerad 2013-02-20

"Njut" är dietistens råd.

Är du en person som kastar i dig maten för att sedan bli proppmätt? En studie från Japan visar att de som äter snabbt har ökad risk att bli feta. Prova i stället att äta långsammare och byta miljö för att gå ner i vikt.

Vet du att det tar 20 minuter för magen att börja sända signaler till hjärnan om att den får mat?

Äter du för snabbt hinner alltså inte magen säga till hjärnan att du är mätt – och du fortsätter att stoppa i dig. 
Om du i stället äter långsammare och tuggar maten ordentligt i stället för att sluka den så äter du mindre.

– Stressa inte ner maten, det förlorar du på både i njutning och mättnad, säger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson. 
Det har också blivit vetenskapligt bevisat. Forskare vid universitetet i Osaka har, enligt BBC, undersökt 3 000 personers matvanor och tittat på relationen mellan hastigheten att äta, mättnadskänsla och övervikt. Problemet med viktökning har att göra med ätvanor lika mycket som vad man äter, enligt undersökningen.

– När man blir tokmätt frågar man sig alltid: varför åt jag så mycket? Och svaret är oftast att du åt för fort så att du varken hann känna att du blev mätt eller några smaker. Du vinner på att äta långsamt, säger Josefine Jonasson. 
Hur lätt är det inte att falla för 3 chokladbitar för 10 kronor? När man äter dem sedan så tar man säkert också den man är minst sugen på först för att sedan äta upp alla tre med den godaste sist.

– Vad är kvaliteten i det? Välj i stället det du tycker är allra godast och njut när du äter just det, säger Josefine Jonasson- 
Rådet blir därför: Ät långsamt och verkligen njut av en lugn stund med goda smaker. Då hinner kroppen sända ut signaler om mättnadskänslan och du äter bara det du faktiskt behöver.