Ansjovis till sejen - det förhöjer smaken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-04-08

Fisk med ansjovistäcke

Torskar är fula men goda. Trist bara att de verkar hålla på att ta slut i en hel del hörn av havet. Köp odlad eller ta sej i stället.

Ansjovisar duger till mer än äggmackor. Här sätter de sprätt på en en annan firre.

Det här behöver du

(4 personer)

600 g sej eller torsk

1 liten ask ansjovis

3 msk finhackad persilja

3 msk ströbröd

2 msk smör/margarin

1 citron

potatis

salt

1 dl kaffegrädde

Så här gör du

1. Sätt igång potatiskoket.

2. Starta ugnen på 225 grader.

3. Finhacka persiljan.

4. Mosa ihop ansjovisen, ströbrödet, persiljan och det mesta av smöret/margarinet till en smet.

5. Smörj en ugnssäker form med lite smör/margarin och lägg i fisken.

Pressa över den halva citronen.

6. Bred ansjovissmeten ovanpå fisken.

7. Baka fisken i ugnen i 20 minuter. Kolla efter 15 minuter om du använder färsk fisk.

Fiskköttet ska vara vitt och ogenomskinligt när det är klart.

8. Lägg fisken på ett varmt fat. Häll grädden i ugnsfatet och rör ihop med spadet till en skysås. Smaka av med lite salt.

9. Servera med potatis, kokta sockerärtor och resten av citronen.

Gott att dricka till

En sval öl - med efternamn - blir bra till det här:

Anderssons (1406) Sverige, 12:80 kronor (50 cl).

Lundgrens lager (11242) Sverige, 14:90 kronor (33 cl) har större beska.

Festligare variant

Häll 1 dl torrt vitt vin runt fisken innan du ställer in den i ugnen så får du en ännu godare sås.