”Vad är nyttigt med chiafrön?”

Uppdaterad 2014-10-23 | Publicerad 2014-03-31

Läsarna frågar hälsoredaktören: Varför är chiafrön bra för kroppen?

Hejsan Filippa!

Jag är 24 år och bor i Borås. Jag älskar hälsa och har under den senaste tiden börjat testa många nyttigheter, bland annat chiafrön. Varför är de så bra för kroppen? Tacksam för svar! 

/Kram Emily

Hej Emily och tack för din fråga.

Jag skulle kunna skriva flera sidor om varför chiafrön är fantastiska, men jag ska fokusera på det viktigaste. 

Chiafrön användes ursprungligen av maya­indianerna när de behövde extra energi till fysiska ansträngningar. Ordet chia betyder styrka, och fröet absorberar 17 gånger sin vikt i vätska. De är otroligt näringsrika och innehåller bland annat vitaminerna A, B, D, E samt magnesium, kalcium och järn. De är också en bra proteinkälla och dessutom fiberrika, vilket hjälper kroppen med matsmältningen.

Du kan strö chiafrön på nästan vad som helst. Jag brukar kombinera dem med gröt, frukt, smoothies, sallader, grytor och soppor.

Vad vill du veta om kost, träning och hälsa?

Mejla din fråga till Filippa på filippa.salomonsson@aftonbladet.se

Filippa Salomonsson

Följ ämnen i artikeln