Överraska familj och vänner med tidigt söndagskalas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-19

Smått är gott – så vi satsar på plock i det lilla formatet till vår söndagsbrunch.

Det blir frasiga rårakor, en maffig sallad med dinkel och kantareller och äppelkyckling på spett.

Och sedan ska väl efterrätten med blåbär och hallon slinka ner. Lätt som en plätt.

Recept: Jon Hansson

Foto: Per Björn

Recepten är för 8 personer

Råraksplättar med löjrom/ansjovis

14 plättar Tid: 35 min

1 plättlagg (det går att steka på fri hand i vanlig stekpanna också)

3 msk smör

6 potatisar

Salt

Peppar



Pålägg:

1 liten rödlök

3 dl gräddfil

Räkna med 1 ansjovisfilé

eller 10 g löj-/sikrom per råraka

Gör så här:

1. Börja med att hacka rödlöken till pålägget riktigt smått.

2. Smält smöret. Det ska inte brynas, bara smälta.

3. Skala och riv hälften av potatisen grovt ner i en bunke. Ta inte all potatis på en gång. Rivet mörknar rätt snabbt. Pressa ut så mycket vätska du kan (utan att gå till några överdrifter, förstås).

4. Pensla plätthålen i laggen generöst med smör. Hetta upp och fördela riven potatis i plätthålen. Salta och peppra.Fräs rårakorna ett par minuter på varje sida. Tjuvkika lite då och då så att de inte blir brända – bara fint och knaprigt brynta.

5. Toppa rårakorna med gräddfil, hackad lök, ansjovis och/eller löjrom. Servera bums.

Budgettips: Istället för löjrom är vanlig smörgåskaviar också gott.

Palsterplättar med honung och nötter

Det kan ju verka lite knasigt med rotfrukter i dessert-kombination med honung och nötter, men rötterna blir söta av stekningen. Palsternacks­odlingen i Europa fick ett avbräck när socker från sockerrör började bli vanligt. Nackorna behövdes då inte längre som sötningsmedel.

14 plättar Tid: 35 min

1 plättlagg (det går att steka på fri hand i vanlig stekpanna också)

3 msk smör

3 medelstora palsternackor

1 ägg

Salt

Pålägg:

1 dl valnötter

1 dl mandlar

4 msk flytande honung

2 dl crème fraiche

Gör så här:

1. Börja med pålägget. Rosta nötterna och mandlar i 200 graders ugn tills de börjar få lite färg. Hacka grovt när de svalnat och rör ihop med honungen.

2. Smält smöret. Det ska inte brynas bara smälta.

3. Skala och riv palsternackorna grovt ner i en bunke. Rör i ägget och salta försiktigt, några korn bara.

4. Pensla plätthålen i laggen generöst med smör. Hetta upp och fördela rivet i plätthålen. Fräs rivet ett par minuter på varje sida. Tjuvkika lite då och då så att det inte blir bränt – bara fint och knaprigt brynt.

5. Toppa med nöt- och mandelröran. Servera bums med lite crème fraiche.

Smördegsrutor med getost och lax

Tid: 35 min

1 paket frysta smördegsplattor, 425 g

100 g chèvre (fransk getost)

4 msk hackad dill

8 körsbärstomater

1 ägg, gulan

25 g salladsskott eller små salladsblad som rucola

2 msk rapsolja

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Ta fram 4 av smördegsplattorna ur frysen, lägg ut på papprad plåt och tina 15–20 minuter.

2. Värm ugnen till 225 grader.

3. Skär bort skalet från osten.

4. Hacka dillen.

5. Dela tomaterna.

6. Dela smördegsplattorna på mitten och puffa isär dem något. Skåra varje halv platta runt om, 1 cm från kanten, så att du liksom får en marginal. Skär bara halvvägs igenom.

7. Smula över osten – håll dig innanför ”marginalen”! Strö över dillen och tryck dit tomathalvorna. Salta och peppra försiktigt.

8. Pensla marginalerna med ägg­gulan. Baka 10–15 minuter i ugnen till smördegen puffat upp och fått färg.

9. Skölj salladsskotten och låt rinna av. Vänd runt med oljan, salta och peppra. Fördela på de gräddade rutorna.

Flädersaft med mynta och lime

Tid: 5 min

Flädersaft till 1,5 l saft

4 rejäla kvistar mynta

1 lime

Gör så här:

1. Blanda saften så att den blir som du vill ha den.

2. Skölj myntan och limen. Tryck ner myntakvistarna i saften. Skiva limen och lägg i saften. Kyl och servera med isbitar.

Dinkelsallad med kantareller och färsk spenat

Tid: 50 min

2 rödlökar

2 msk kallpressad rapsolja eller olivolja

1 citron

200 g babyspenat

400 g rimmat sidfläsk

8 portioner matdinkel eller matvete

1,5 l kantareller

0,5 msk matolja

3 msk smör

4 skivor lantbröd

1 vitlöksklyfta

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

1. Skala och klyfta rödlökarna tunt. Lägg i ett durkslag och salta dem ordentligt. När löken vätskat sig spolar du av saltet och låter rinna av.

2. Lägg löken i en stor skål (hela salladen ska få plats så småningom). Vänd runt med rapsoljan och någon msk pressad citron. Peppra lätt.

3. Skölj babyspenaten och låt rinna av.

4. Värm ugnen till 200 grader.

5. Skär fläsket i tärningar eller strimlor. Stek knaprigt i ugnen.

6. Koka dinkeln/matvetet. Gör som det står på paketet. Ånga av efteråt.

7. Rensa kantarellerna. Dela riktigt stora rackare.

8. Smörj en stekpanna med matoljan. Stek kantarellerna på hög värme tills det vätskar sig och en del av vätan dunstat bort. Dra ner värmen och bryn svampen till fin färg i smöret. Salta och peppra.

9. Rosta brödet. Dela vitlöksklyftan och gnugga brödskivorna lite lätt. Skär brödet i stavar eller stora bitar.

10. Blanda dinkeln/matvetet med löken i skålen. Vänd ner fläsket, svampen och spenaten. Smaka av – det behövs nog både pressad citron, salt och peppar. Servera med brödbitarna.

Spett med kyckling och äpple samt lingonsallad

Tid: 50 min

500 g kycklinglårfilé

2 fasta, syrliga äpplen

8–12 små grillspett av trä

Glazen:

3 msk riven pepparrot

3 msk osötad senap

1 dl flytande honung

Salladen:

300 g vitkål

1,5 dl rårörda lingon

1 dl vispgrädde

0,5 tsk timjan

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Börja med salladen: Strimla kålen tunt och lägg i en bunke. Salta ordentligt. Efter ett tag vätskar sig kålen. Häll bort och ta ett smak på kålen. Är den för salt så skölj snabbt och låt rinna av.

2. Rör ihop kålrivet med lingonen och grädden. Smaka av med timjan, salt och peppar. Värm ugnen till 225 grader och sätt på grill.

3. Fixa glazen: Skala och riv pepparroten ner i en liten skål. Rör ihop med senapen och honungen.

4. Skär kycklingen i 2 cm kuber (det är ganska smått).

5. Skölj äpplena, skär bort kärnhusen och skär fruktköttet i lika stora bitar som kycklingen. (Det blir en hel del spill som man kan äta upp.) Trä upp på spetten och salta.

6. Lägg på papprad plåt och pensla med glazen. Stek några minuter i ugnen, ta ut, vänd spetten, pensla med mer glaze och stek ytterligare några minuter.

7. Kolla att kycklingen är genomstekt. Om inte vänder du spetten ett kvarts varv, på med mer glaze och tar en ny repa i ugnen.

8. Servera med kålsalladen.

Plättar med bär

Cirka 50 plättar Tid: 70 min

1 plättlagg

Smeten:

3 msk smör

2,5 dl vetemjöl

6 dl standardmjölk

3 ägg

0,5 tsk salt

Servera till:

3 dl blåbär

3 dl hallon och/eller röda vinbär

4 msk socker

1 l vaniljglass

Gör så här:

1. Smält smöret.

2. Rör ihop mjölet med hälften av mjölken. Var noggrann så att det inte blir några klumpar. Rör i resten av mjölken.

3. Vispa ner ett ägg i taget och rör i saltet. Låt smeten svälla i 20 minuter.

4. Skaka bären med sockret ­medan smeten sväller.

5. Häll det mesta av det smälta smöret i smeten och resten i plättlaggen. Rör om i smeten. Rör också om lite vartefter som du gräddar plättarna. Annars hamnar mjölet på botten av skålen.

6. Hetta upp laggen. Häll i lite av smeten när smöret är ljusbrunt. Grädda tills smeten stelnat på ovansidan, vänd plättarna (en ”Lilleman” är ett bra verktyg här) och stek andra sidan något kortare tid.

7. Stek resten av plättarna.

8. Servera nystekta med blåbär, lingon och glass.

Tips: Använd en soppslev så blir det lättare att dosera i plättlaggen.

Plätt-tips

Nackdelen med plättar är att de är absolut godast nygräddade. Det betyder att du – eller någon annan stackare – blir fast vid spisen under större delen av brunchen.

Stekta plättar håller sig dock hyfsat frasiga utlagda i ett lager på plåt i 100 graders ugn. De blir inte perfekta – men bra.

Lingon iced tea

Tid: 10 min + 1 tim kylning

Blad eller påsar till 1,5 liter lagom starkt te

2 dl lingon

2 kanelstänger

Socker

Gör så här:

1. Brygg teet och häll upp i en tillbringare.

2. Skölj lingonen och lägg i tillsammans med kanelstängerna. Låt stå och dra och svalna 30 minuter. Kyl sedan.

3. Smaka av med socker eller låt var och en göra det själv.