Bjud på en ekorätt!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-19

God, nyttig och vacker mat — utan gifter och onödiga till­satser.

I kok­boken ­”Ekologiska ­smaker” har ­kocken ­Henrik ­Arkåsen samlat en uppsjö ­smarriga klimat­smarta ­recept. Alla huvud­ingredienser finns som ekologiska råvaror i vanliga mataffärer.

Text: Ludvig Forssblad

Foto: Johnny Franzén

Halstrad lax med vitkål- & kålrotsslaw

4 personer.

”För många år ­sedan skulle en dräng ­arbeta på en gård i ­Halland. I kontraktet stod det klart och ­tydligt att ­kosten skulle utgöras av ­annan mat än lax – minst en dag i veckan. ­Annars var det lax varje dag. Sedan dess har laxen gått från tristess till ­delikatess. Denna enkla lax är lika god till lunch som till middag, men kanske inte alla dagar i veckan.”

Du behöver:

4 portionsbitar lax à ca 150 g

Salt och vitpeppar

Pumpakärnor eller solrosfrön

Vitkål- och kålrotsslaw

150 g vitkål, finstrimlad

100 g kålrot, i tunna stavar

½ tsk fänkål, mald

1 tsk salt

1 dl majonnäs

½ dl filmjölk

1 klyfta vitlök, finhackad

Gör så här:

Halstrad lax:

1. Stek laxen i torr panna med lite salt och peppar i botten ca 4 minuter på varje sida, eller tills den känns fast och tillagad.

2. När du vänder på laxen lägger du i pumpakärnor eller solrosfrön som då blir lagom rostade tills laxen är klar. Rör lite hela tiden, så att kärnorna inte bränns vid.

Vitkål- och kålrotsslaw:

1. Blanda vitkål och kålrot. Krydda med fänkål och salt och mosa runt med en trägaffel eller knytnäven så att vitkålen blir lite mjuk. Det tar några minuter. Häll av eventuell vätska som finns i botten av bunken.

2. Rör ner majonnäs och filmjölk. Tillsätt vitlök och blanda runt.

3. Smaka av med mer kryddor om det behövs.

Svartpepparstekt kyckling med bönor

4 personer.

”Den här kycklingen har sydamerikanska starka och rena smaker som mildras av lite sötma med ­lite extra smak av paprika. Bönor är också ett bra tillbehör, gott, nyttigt och miljövänligt.”

Du behöver:

Rostad vitlöksdressing

5 vitlöksklyftor

2 msk rödvinsvinäger

½ tsk spiskummin

1 röd spansk peppar, tunt skivad

Salt och svartpeppar

1 dl olivolja

5 dl kokta bönor (t ex svarta, black eye eller kidneybönor)

½ gul lök, skivad

Svartpepparstekt kyckling

4 kycklingbröst

Olja att steka i, gärna rapsolja

Olja till kryddblandningen

1 tsk svartpeppar, hel

1 dl vatten

2 msk honung

½ tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och rosta vitlöken i ugnen tills den får lite färg. Det tar 5–7 minuter. Passa så de inte bränns.

2. Blanda ihop vitlöken med vinäger, spiskummin och spansk peppar samt salt och peppar. Tillsätt sedan olivoljan och rör om. Blanda bönorna och den skivade löken med dressingen.

3. Ställ ugnen på 150 grader. Bryn kycklingen i olja så att den får färg.

4. Koka svartpeppar i vatten någon minut och häll av vattnet. Den blir mildare då. Grovkrossa kornen med en mortel och blanda ner honung, paprikapulver och pressad vitlök.

5. Mortla ihop alltsammans och tillsätt lite olivolja tills den får en smidig konsistens. Bred kryddpastan på kycklingen och stek den i ugnen i 12–15 minuter eller tills kycklingen är klar. Prova genom att skära en liten skåra på den tjockaste delen av filén, köttet ska vara helt vitt om den är klar. Servera med sallad och ris.

Spenat- & ärtsoppa med sting

4 personer.

”En enkel grön skön soppa som går snabbt att göra och som alla brukar tycka om. Den kan göras som förrätt eller huvudrätt. Servera den tillsammans med skaldjur eller rökt lax om du vill göra den lite lyxigare.

Låt inte soppan koka för länge om du vill ha kvar den knallgröna färgen. Det gröna klorofyllet är värmekänsligt och ju längre soppan värms desto ljusare blir den.”

Du behöver:

1 liten gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk smör

200 g gröna ärtor

200 g färsk spenat, rensad och sköljd (alternativt fryst ­spenat)

4 dl grönsaksbuljong

2 dl crème fraiche

Sambal oelek

Salt och peppar

Gör så här:

1. Fräs lök och vitlök i smör tills löken är genomskinlig.

2. Tillsätt ärtor, spenat och grönsaksbuljong och låt det koka ca 10 minuter.

3. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan. Koka ytterligare ett par minuter och smaka av med sambal oelek efter smak, börja med ½ tsk och ta mer om du vill ha den riktigt stark. Krydda med salt och peppar. Späd med vatten om den känns för tjock.

4. Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

Pasta med fänkål och räkor

4 personer.

En kompis till mig har lovat att bjuda på den här rätten när hon får till den lika god som när jag gjorde den till henne. Det borde bli rätt snart, för den är superenkel. Tricket är att koka en egen fond, det tar en stund men gör mycket för smaken. Fänkål är också ­alltid gott med skaldjur, det är den milda och lätta lakrits­smaken som gör det.”

Du behöver:

2 schalottenlökar

1 fänkål

1 klyfta vitlök

1 msk olivolja

½ l skaldjursfond, färdig eller hemgjord

1 dl grädde

2 dl crème fraiche

Dill och gräslök, hackad

300 g skalade räkor (skalen använder du till fonden)

500 g färsk tagliatelle

Gör så här:

1. Hacka lök, vitlök och fänkål fint och fräs dem i olivoljan. Slå på fonden och koka några minuter.

2. Tillsätt grädde och crème fraiche. Koka ihop tills såsen har fått en simmig konsistens. Vänd ner dill, gräslök och räkor.

3. Koka pastan någon minut i saltat vatten och häll av. Vänd ner pastan i såsen och servera. Innan pastan åker i har du här en fin skaldjurssoppa. Den kan då behöva spädas med lite vitt vin, sedan är den klar. Räkorna kan gärna bytas ut mot kräftor.

Gnocchi med tomat & marinerad fetaost

4 personer.

Färsk gnocchi, eller potatis­pasta som det egentligen är, finns ju att köpa i kyldisken men är också rolig att göra själv. Mycket kärlek och pyssel kan tyckas för en ganska enkel rätt, men det är verkligen fantastiskt gott om man tar sig tiden att göra det.

Tomat och fetaost är en god kombination, här får också fetaosten extra smak av örter. Och mätt blir man, det är ingen tvekan om det.”

Du behöver:

Gnocchi i tomat

1 gul lök, hackad

2 klyftor vitlök, finhackad

2 msk olivolja

1 burk hela tomater

2 dl grönsaksbuljong

Vitt vin, om du har

1 msk socker

Salt och svartpeppar

10 blad basilika

Marinerad fetaost

150 g fetaost

½ dl olivolja

10 blad färsk basilika, spara 1–2 till garnering

Svartpeppar

r så här:

1. Hacka lök och vitlök och fräs i olivoljan utan att det tar färg. Slå på tomater och grönsaksbuljong samt gärna en skvätt vitt vin om det finns. Låt koka ihop ca 10 minuter.

2. Mosa sönder tomaterna med en gaffel medan det kokar. Smaka av med socker, salt och peppar. Strimla basilika och rör ner i såsen.

3. Vänd ner gnocchin i tomatsåsen.

Marinerad fetaost

1. Tärna osten.

2. Mixa basilikan med oljan, använd en stavmixer om du har eller finhacka bladen. Spara några basilikablad till servering.

3. Blanda basilika­oljan med den tärnade fetaosten och smaka av med peppar.

4. Strö fetaosten på gnocchin, lägg på några basilikablad.

Gör din egen Gnocchi (recept från Tasteline)

Du behöver:

1 kg potatis, mjölig sort (King Edward eller mandelpotatis)

1 tsk salt

cirka 5 dl vetemjöl

r så här:

1. Koka potatisen med skal på och låt kallna. Halvera potatisen och Skala den och riv på rivjärnets fina sida eller använd en potatispress.

2. Strö över salt och blanda ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop med händerna till en fast deg.

3. Rulla ut degen på ett mjölat bord till en lillfingertjock rulle, skär rullen i 2-3 cm långa bitar.

4. Håll en gaffel med spetsarna vända mot bordet i ena handen. Använd andra handen för att rulla varje gnocchi med lite tryck längst med gaffeln så att den får ett randmönster och får en liten ihålighet inuti.

5. Lägg gnocchin på en mjölad tallrik.

6. Koka upp vatten med salt i. Lägg i gnocchin som faller till botten. När den flyter upp igen har den kokat klart.