Vilket vin passar till thaimat?

Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2005-12-30

Hej!

Vi är förtjusta i thai-mat och det blir ofta "fredagsmys" hemtaget från en thai-takeaway. Finns det något vin som man kan dricka till eller måste vi hålla oss till öl?

Tommy och Lena.

Asiatisk mat är inte den enklaste att kombinera med vin, men det är absolut inte omöjligt. Det ni bör undvika är de alltför heta rätterna. Hettan gör att alkoholen förstärks i vinet och resultatet blir en eldig känsla i munnen.

Råvaran i thaimaten spelar roll. Är det exempelvis fisk så rekommenderar vi någon form av Alsacevin. Gärna av druvan pinot gris eller en torr variant av gewurztraminer.

Till kyckling kan ni testa ett rosévin – lättdrucket och fräscht. Där är det enklast att kika vad Systembolaget har att erbjuda. Det är inte någon säsong för rosé just nu.

När det gäller kötträtter skulle vi rekommendera ett mjukare rött vin utan alltför tydlig strävhet. Prova med druvan zinfandel eller ett lättare vin gjort av pinot noir.

Följ ämnen i artikeln