Ett kilo per person i påsk

Uppdaterad 2017-03-14 | Publicerad 2008-03-20

Tre fyllda Kaknästorn - så mycket godis äter vi i påsk

I påsk äter svenskarna tre Kaknästorn fyllda med plockgodis.

Per person: nästan ett kilo.

Efter att ungefär 19 500 läsare röstat på aftonbladet.se står det klart att mjölkchoklad är svenska folkets favoritgodis i påsk. På andra plats kommer en klassiker – dragéägg.

Påsken har blivit en shoppinghelg att räkna med för handeln. Svenskarna kommer att handla livsmedel för 5,2 miljarder kronor. Och käka 7 600 ton lösgodis.

Enligt en undersökning från Handelns utredningsinstitut är hönsägg viktigast på påskbordet. Men säkerligen står påskägg också högt på inköpslistan.

– Svenskar är traditionella när de köper påskgodis. Ungefär 600 ton dragéägg och nougatägg kommer att gå åt, säger Karamellkungens Morgan Christoffersson.

Svål och löss

Men allt det goda har förstås en baksida. Svinsvål (gelatin) och löss (E 904) står ofta som ingredienser i godis. Och färgglada godbitar innehåller ofta azofärgämnen. För den känslige kan färgämnet kan ge hudutslag, astma, nässelfeber och eksem.

– Det är främst importerat godis som innehåller azofärgämnen. Men allt som säljs på marknaden har bedömts som säkert, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor på toxikologiska enheten på Livsmedelsverket.

Nutritionisten Åsa Brugård Konde tycker att man kan smyga ner lite torkad frukt och nötter i påskägget, för att fylla på med vitaminer och mineraler. Men det viktiga är att inte äta för mycket godis, för ofta.

”Absolut för mycket”

– Det är hemskt om det äts ett kilo godis per person på påsk. Det är absolut för mycket för barn. En tonåring som tränar varje dag kanske kan äta det utan att det gör skada, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.

I stället tycker hon man ska välja lite av sitt favoritgodis – och njuta ordentligt.

Följ ämnen i artikeln