Janssons frestelse är min favorit

Uppdaterad 2018-11-25 | Publicerad 2002-12-16

Erik Lallerstedt, mästerkock

Mästerkocken Erik Lallerstedt har som främsta julfavorit – Janssons frestelse.

Här är hans egen kryddning.

Hemma hos krögaren Erik Lallerstedt fylls julbordet med de flesta traditionella rätterna. Ål, gravad lax, sill, skinka, leverpastej, prinskorv, pannbiffar eller köttbullar, rödbetssallad, dopp i grytan, ostar?

– Portvin är viktigt till ostarna, säger Lallerstedt.

Till övriga maten dricker han öl eller mumma.

Viktigast av allt är dock Janssons frestelse.

– Jag har i en matsked chilisås och en aning ansjovisspad i vispgrädden innan jag slår den över Jansson, berättar Erik.

Observera att det inte ska vara stark utan vanlig chili. Ketchup går också bra.

Erik Lallerstedt tycker att rätten är godast efter tre dagar.

– Då är den som krämigast och finast, säger han.

Av eventuella matrester gör han skinklåda, korvgryta eller pyttipanna.

Tipsen