Compact cooking

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-05

Trolla fram smaskiga rätter på liten yta

Sommar, semester – och husvagn. Eller kanske liten stuga eller båt?

Aftonbladets matskribent Jon Hansson ger fem supertips på hur du trollar fram god mat även i det lilla köket.

Vad gör du i sommar, Jon?

– Jag är på landet i Roslagen, slöar, grillar och troligen målar om.

Har du själv ett enkelt semesterkök?

– Nä, inte nu längre. Vi gjorde om det för två år sedan, så nu är köket det mest tillfixade i hela huset. Men i många år var det väldigt primitivt med bara en kokplatta och till och med utan avlopp i början.

Mest lagade maträtter i sommar?

– Vi grillar väldigt mycket, trots det fina köket. I går blev det lamm och i kväll kör vi fläskkarré eller abborre om vi får tag på det. Till fisken blir det nog en gräddsås med massor av gräslök och persilja och så färskpotatis förstås. Annars blir det ofta ”restdagar” hos oss, till exempel sallad på grillat kött från gårdagen.

Hemkryddad grillskiva

4 portioner.

800 g fläskkarré eller kotlett, i skivor

800 g potatis, gärna ganska stora

2 msk olja

salt

peppar

Marinaden:

1 dl kinesisk soja

1 dl hoisinsås

2 tsk sambal oelek

2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade

4 stjärnanis, brutna i bitar

2 tsk malen ingefära

3 msk sirap

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Smaka på den. Är marinaden god? Behövs det mer av något?

2. Lägg köttet i en plastpåse. Det ska inte ligga supertrångt men inte heller skramla runt som en köttbulle i ett fyrmanstält. Häll på marinaden och blanda runt ordentligt. Stoppa ner det hela i en ytterpåse för säkerhets skull. Utläckt marinad är inget kul. Marinera mellan 5 minuter och något dygn. Långmarinering (i kylen) ger mer smak men skillnaden är inte dramatisk. Smakämnena tränger inte in särskilt långt i köttet/fisken.

3. Tänd grillen och ta fram köttet så att det inte är iskallt när du ska grilla.

4. Koka upp vatten till potatisen och skrubba knölarna noga.

5. Koka potatisen tills den är nästan klar. Häll av vattnet och ånga av.

6. Låt potatisarna ligga kvar i kastrullen och vänd runt dem med oljan, salt och peppar.

7. Ta bort det mesta av marinaden från köttet. Sojan och sirapen bränns lätt. Grilla köttet över ganska låg värme så att det inte blir bränt utanpå och halvrått inuti. Använd lock om du har det till grillen.

8. Låt potatisarna vara med på gallret. Vänd dem flitigt så att de inte blir brända.

9. Servera med en sallad.

Fulltankad tortilla (säg omelett!)

4 portioner

1 lök

4 normalstora potatisar, nyskalade eller överblivna kokta

200 g köttrester, typ gårdagens grillade karré/biff/korv – eller 1 paket bacon, 140 g

2 msk smör

8 ägg

250 g körsbärstomater

4 msk hackad basilika

salt

peppar

Gör så här:

1. Skala löken och skiva den inte alltför tunt.

2. Skala, dela och koka potatisarna mjuka. Dela redan kokta potatisar i stora bitar.

3. Skär köttresterna i munsbitar eller strimla baconet ganska grovt.

4. Fräs löken, potatisen och köttet/baconet i smöret i en stor stekpanna i några minuter på medelvärme. Salta och peppra.

5. Knäck under tiden äggen i en bunke. Salta, peppra och vispa sönder dem med en gaffel.

6. Häll äggen i stekpannan tillsammans med tomaterna och stek på ganska låg värme tills omeletten stelnat men ännu är krämig på ovansidan.

7. Strö över hackad basilika när du serverar.

Couscous med kräftstjärtar & sockerärtor

Couscous är det lättaste tillbehöret du kan fixa. Snabblagat och idiotsäkert – bara du äger ett decilitermått (eller ett glas eller en skål som du vet ungefär hur mycket den rymmer).

4 portioner

4 portioner couscous

3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

3 små salladslökar eller 1 rödlök

2 msk olja

150 g sockerärtor

250 g körsbärstomater

180 g kräftstjärtar (eller räkor) i saltlake, avrunnen vikt

2 msk sweet chili-sås

4 msk strimlad färsk

mynta

1 lime

salt

peppar

Gör så här:

1. Sätt igång couscous-­koket. Gör som de säger på paketet. Glöm inte att salta vattnet. Vänd ner olivoljan med en gaffel när couscousen är färdig – även om det står smör i anvisningarna. På med kastrullocket så håller sig couscousen varm tills det är dags att äta.

2. Skala och hacka vitlöken.

3. Ansa/skala och skiva löken.

4. Fräs vitlöken och löken i oljan i en stor kastrull någon minut tills löken mjuknar men inte tar färg.

5. Skölj sockerärtorna och tomaterna under tiden. Lägg dem sedan i lök-kastrullen och fräs på ganska hög värme tills tomaterna börjar spricka.

6. Rör ner kräftstjärtarna och sweet chili-såsen.

7. Strimla myntan och rör ner.

8. Smaka av med pressad lime, salt och peppar.

9. Servera med couscousen.

American plätts

24 stora plättar

7 ägg

10 dl filmjölk

0,5 dl socker

1 tsk salt

4 msk matolja

10 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

flytande smör till stekning

lönnsirap (socker eller florsocker går också bra)

sylt och/eller färska bär

Gör så här:

1. Vispa ihop äggen och filmjölken.

2. Rör ner sockret, saltet och oljan.

3. Vispa i mjölet. Sikta gärna ner det genom en trådsil så att det blir klimpfritt. Och vispa för hand, det blir inte lika bra med mixer.

4. Rör ner bakpulvret och bikarbonatet.

5. Låt smeten vila 15–30 minuter så jäser den jämnare och lugnare.

6. Grädda plättarna på medelvärme i flytande smör eller margarin och helst i gjutjärnspanna.

7. Häll upp smeten med decilitermått – 1 dl per plätt. Pannan ska vara varm när du häller i smeten. Den ”stannar” till en liten plätt även om du använder en stor stekpanna. Försök inte platta ut plätten. Då blir den för tunn. Grädda 4–5 minuter på varje sida.

8. Ringla sirap över plätthögen och servera med sylt eller färska bär.

Kastrullad sockerkaka med kaneläpplen

Du kan givetvis hoppa över äpplena och vispgrädden och äta sockerkakan som den är till fikat. Och kaneläpplen smakar förträffligt till vaniljglass utan sockerkaka. Fiffigt, va?

4 portioner

50 g smör + lite till kastrullen

2 ägg

2 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl vatten

2 msk koncentrerad apelsinjuice eller annan fruktjuice

ströbröd till kastrullen

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.

3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.

4. Tillsätt det avsvalnade mat­fettet, vatten och juice i smeten.

5. Häll smeten i en smord och bröad kastrull (1,5–2 l). Lägg på locket och grädda kakan på mycket svag värme på spisen i 45–60 minuter. Prova med sticka om kakan är klar. (Stickan ska kännas hyfsat torr.)

6. Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Kaneläpplena:

3 syrliga äpplen

2 msk smör

2 msk socker

1 tsk kanel

Extra:

2 dl vispgrädde eller 0,5 l vaniljglass

4 msk dessertvin som portvin, söt sherry, marsala eller madeira

Gör så här:

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär fruktköttet i skivor.

2. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs äpplena på medelvärme i sockret och kanelen tills de mjuknat. (Det ska inte bli äppelmos.)

3. Servering: Dränk in en rejäl sockerkaksskiva per person i lite dessertvin. (De som inte vill ha i sig alkohol hoppar över det.)

4. Skeda över varma kaneläpplen och toppa med kall vispad grädde eller glass.

Text: Nneka Amu
Foto: Camilla Sjödin