Lagra ditt eget vin

Publicerad 2011-06-01

Köper du vin som investering är det viktigt att du lagrar det under kontrollerade former – i eget vinskåp eller hyrt källarutrymme. Foto: Magnusson Fine Wine.

De allra flesta viner dricks upp samma dag de köps eller någon dag senare.

Men det kan vara poäng att lägga undan dem – om du gillar mogna viner.

– Köp en hel låda, tipsar Johan Magnusson, sommelier och auktoriserad vinvärderingsman.

Johan Magnusson, sommelier och auktoriserad vinvärderingsman.

Den främsta anledningen till att lagra vin är att man tycker om mogna viner.

De flesta viner som säljs på systemet är gjorda för att drickas tämligen bums. Lådviner börjar tappa i kvalitet redan efter 4–6 månader och de allra flesta flaskor mår bäst av att hamna i glaset inom något år.

Men det finns viner som klarar lagring och de förändras under tiden. Fruktighet, bärighet och friska syror förvandlas till mer dämpade toner av läder, multna löv, svamp med mera. Det betyder inte nödvändigtvis att vinet blir bättre eller godare – men det blir annorlunda.

– Jag tycker att man ska prova några mogna viner innan man börjar köpa och lagra, säger Johan Magnusson som driver vinkällaren Magnusson Fine Wine i Stockholm. Det är inte alls säkert att man gillar den stilen. Många föredrar unga viner.

Behöver inte vara dyrt

Lagringsdugliga viner behöver inte kosta en förmögenhet. Johan Magnusson tipsar om de röda Masi Campofiorin och Chateau Labadie som ligger strax över hundralappen.

– Bra lagringsviner kommer ofta från områden där det är tradition att låta vinerna åldras, det är Bordeaux, Bourgogne, Toscana, Piemonte, Rioja och Priorat. Men även enklare champagner går att lagra. Jag har några flaskor av André Clouets standardchampagne som legat i tio år. Nu är de fantastiska, säger han.

Ett problem för den som gillar mogna viner är att systemets utbud är litet. De flesta kvalitetsviner som lämpar sig för lagring säljer slut omgående. Alltså får man köpa ungt och lagra själv.

Det finns dock chans att köpa gamla viner i Sverige några gånger om året på Systembolagets vinauktioner. Nästa äger rum 7 juni. En hel del dyrgripar går under klubban men det finns också flaskor i snällare prislägen.

– Man kan köpa en låda med exempelvis en enklare Bordeaux. Då kan man komma ner till 200–300 kronor flaskan. Det är ett riktigt bra tillfälle att komma över mogna viner – utan att behöva vänta i 20 år, säger Johan Magnusson.

Dåligt, dyrt vin

Man kan också gå ihop ett gäng och dela på en låda  eller en dyrare flaska  och knäcka den tillsammans.

Johan Magnusson tycker att det är bra att köpa på sig om inte en hel låda så i alla fall ett antal flaskor av det där vinet man gillar och vill lagra.

– Har du bara en butelj blir den lätt liggande alldeles för länge. Är man lite samlare så är det ju förtvivlat svårt att skiljas från den enda flaskan. När är rätta tidpunkten?

Har du fler flaskor kan du öppna dem med några års mellanrum och följa ditt vin mot höjdpunkten. Och det blir inte lika dramatiskt att sätta korkskruven i dem.

– Det har nog aldrig druckits så mycket dåligt dyrt vin som vid millennieskiftet, skrattar han. Då öppnades många fina flaskor som legat alldeles för länge.

Jon Hansson

Följ ämnen i artikeln