Carl Bildt om regeringskrisen: ”Inte osannolikt med extraval”

Publicerad 2021-06-26

Tidigare statsminister Carl Bildt följer strömmen och säger att det lutar åt ett extraval.

Enligt honom kommer Socialdemokraterna ”svälja allt” för att behålla makten.

– Det som etablerades i januari 2019 har havererat totalt, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

Tidigare statsminister Carl Bildt tror att det lutar mot ett extraval.

Senast vid midnatt på måndag måste statsminister Stefan Löfven meddela om han vill utlysa ett extraval, eller om han ska avgå och därmed låta talmannen ordna med en ny statsministeromröstning.

Carl Bildt, bland annat före detta utrikes- och statsminister, tror att man kan vara på väg mot ett extraval. Det säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

– Det är långt ifrån osannolikt. Den formel för att regera Sverige i ett besvärligt parlamentariskt läge som etablerades i januari för några år sedan (2019, reds. anm), den har havererat och den går inte att återupprätta. Den är slut för all tid skulle jag säga, säger Bildt.

Han tillägger:

– Om det går att skapa något halvdant som man kan hanka sig fram med till nästa val, det återstår att se. Det kommer bli skakigt men en ny formel för att regera Sverige måsta komma fram.

”Demokratiskt med ett extraval”

Hur en ny regeringskonstellation skulle se ut är svårt att säga i nuläget, enligt Bildt. Han säger att han efterfrågar ”mer politik”, vilket han menar har saknats i de senaste veckornas politiska debatt.

– Ett nyval är demokratins väsen. Demokratiska val har alltid ett osäkert drag över sig, man vet aldrig vad valresultatet blir, varken om det blir nyval eller vid nästa val. Men då har vi i alla fall klarlagt det politiska läget och väljarna har fått ta ställning, säger han.

Liberalerna är inte längre ett möjligt alternativ för Stefan Löfven, eftersom Liberalerna har hoppat av januariavtalet och efterfrågat en borgerlig regering.

Bildt tror också att det kommer vara svårt för Stefan Löfven att få till ett budgetunderlag som godkänns av de andra partierna, men han tillägger att Socialdemokraterna kommer ”svälja det mesta” för att behålla makten.