Uppgifter: Bomb i vinlåda lastades på Wagnerplanet

Publicerad 2023-08-26

Det är ännu en gåta vad som hänt med det störtade planet där bland andra Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin dog.

Uppgifter cirkulerar om att en låda med dyrbara viner kan ha lastats ombord på planet bara minuter innan start.

”Teorin är att det är en bomb i en vinlåda”, säger den tidigare brittiska underrättelseofficeren Christopher Steele till Sky News.

Det var under onsdagskvällen som privatplanet med totalt tio personer – däribland Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin – störtade på ett fält nordväst om Moskva.

Spekulationerna om vad som kan ha orsakat den våldsamma kraschen har sedan dess haglat.

Enligt amerikansk underrättelsetjänst ska det röra sig om en explosion, vilket skulle kunna handla om en bomb som placerats på flygplanet innan det lyfte, uppger The New York Times.

Uppgifter florerar även på flera Telegramkanaler, förknippade med den ryska säkerhetstjänsten FSB, om att en låda med dyrbart vin ska ha lastats ombord precis innan start.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin.

Jobbade med catering

En annan uppgift gäller att någon form av sprängladdning ska ha placerats på planets landningsställ.

En säkerhetskontroll av det tvåmotoriga jetplanet ska dock ha genomförts med hundar innan lådan, som spekuleras kunna innehålla en bomb, lastades på.

Den tidigare brittiska underrättelseofficeren Christopher Steele säger till Sky News att det rör sig om ett insider-jobb.

”Teorin är att det är en bomb i en vinlåda. Det vore ett slags ironiskt slut för Putins tidigare kock” säger han till tidningen och syftar på att Jevgenij Prigozjin har ett förflutet inom restaurangbranschen och var flitigt anlitad av Putin.

Kreml: ”Absolut lögn”

Anklagelser har riktats mot Kreml och president Putin, som efter sommarens kuppförsök kallade Prigozjin för ”förrädare”.

Kremls talesperson Dimitrij Peskov tillbakavisar dock kraftigt påståendena, och menar att det är en ”absolut lögn”.

Han menar även att västvärlden ”spekulerar utifrån en viss vinkel”.

– Det finns många spekulationer kring flygplanskraschen och passagerarnas tragiska död, bland dem Jevgenij Prigozjin. Allt detta är en absolut lögn, säger han enligt den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti.

Kremls talesperson Dimitrij Peskov.

Följ ämnen i artikeln