”Dödens ö” splittrar Örebro

Uppdaterad 2022-06-10 | Publicerad 2022-06-07

Klagomål har framförts mot en skulptur i Örebro som anklagas skrämma bort besökare från Stortorget.

Konstverket kallas ”Dödens ö” och föreställer en grå klippvägg.

– Folk tycker att det är ett spännande inslag i gatubilden, uppger skulptören till Nerikes Allehanda.

Döden har tagit plats på Stortorget i Örebro.

Tronande över uteserveringar, cykelställ och parkbänkar reser sig sedan ett tag tillbaka en klippvägg av frigolit i centrum av torget.

Den massiva frigolitväggen är ett konstverk av Henrik Jonsson, en 31-årig skulptör bosatt i Kumla, och är det i särklass mest uppmärksamma inslaget inför årets upplaga av Örebros Open Art-festival.

Konstverket av skulptören Henrik Jonsson kallas ”Dödens ö” och föreställer en grå klippvägg.

Kastar skugga på uteserveringar

Namnet på verket är ”Dödens ö”, och den är döpt efter det berömda 1800-talsverket med samma namn av den schweiziska konstnären Arnold Böcklin. Och enligt Nerikes Allehanda har den gett upphov till polarisering i staden.

Vissa menar att den skymmer sikten och kastar skugga på krogarnas uteserveringar, andra menar att den skrämmer bort gäster, påminnande om en borg från en skräckfilm som den gör.

Enligt konstnären själv har de reaktioner som framförts till honom när han arbetat på verket på torget varit entydigt positiva.

– Jag fick dock en hel del reaktioner när jag var på plats på Stortorget. Alla var bara positiva och tyckte det var ett spännande inslag i gatubilden, säger Henrik Jonsson till Nerikes Allehanda.

”Dödens ö” har väckt reaktioner i Örebro.

Parkerade Volvo i tunnelbana

Det är inte första gången som Henrik Jonsson, som är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan, väcker reaktioner med sina verk. Hans portfolio inkluderar till exempel en Volvo som han parkerat nere i en tunnelbanestation.

På frågan vad det ska bli av ”Dödens ö” efter festivalen svarar Henrik Jonsson att verkets framtid är oskrivet.

– Det vet jag inte i nuläget. Kanske är det någon annan biennal som vill ha den. I annat fall få vi plocka ner den, säger han till Nerikes Allehanda.

”Dödens ö”  är döpt efter det berömda 1800-talsverket med samma namn av den schweiziska konstnären Arnold Böcklin.