Klimataktivister avbröt Ulf Kristerssons AW i Malmö

Uppdaterad 2023-09-28 | Publicerad 2023-09-27

Klimataktivister fick forslas ut av polis när statsminister Ulf Kristersson bjöd in till AW i Malmö. En av dem var 41-åriga småbarnsmamman Tatjana Boric-Persson som känner sig tvingad att protestera mot regeringens klimatpolitik.

– Det är väldigt nervöst att ställa en fråga inför en statsminister och att sedan börja sjunga, säger Tatjana Boric-Persson.

Hotellbaren på Scandic Triangeln i Malmö var fylld till bristningsgränsen när statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson bjöd in allmänheten till After work med frågestund. Premisserna var att vem som helst kunde komma dit och ställa sin fråga.

Kristersson inledde med att konstatera att Sverige befinner sig i ett svårt läge – det svåraste sedan 90-tals krisen – och det kommer ta tid att få ordning på landet.

– Jag är övertygad om att vi kommer vända utvecklingen, sa Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson bjöd in till AW i Malmö under onsdagen.

Efter det började frågestunden. Det haglade frågor av olika karaktär.

En kvinna undrade hur statsministern kunde skaka hand med ledarna i Iran och om Sverige kommer släppa livstidsdömde Hamid Noury.

Kristersson svarade att det är viktigt att kunna ha kontakter med länder som står för något annat än vad Sverige gör och påpekade att det finns två svenskar fängslade i Iran.

– Vi måste göra allt vi kan för att rädda svenska medborgare, sa Kristersson

Ulf Kristersson: ”Jag är övertygad om att vi kommer vända utvecklingen”

”Handslaget gäller”

En ung man undrade om det fanns något i Natoprocessen som Kristersson ångrade. Då svarade han att det enda stora felet är att ansökan inte lämnats in tidigare – redan 2004 när flera andra länder gick med. Att Sverige kommer bli medlem är Kristersson helt säker på.

– Tittar vi på förhandlingen är jag helt nöjd. Jag litar på att handslaget gäller, sa Kristersson.

En kvinna undrade om inte det behövs en lagändring så att militär kan patrullera utsatta områden och bekämpa gängen. Då påpekade Ulf att det inte är aktuellt med militär i utsatta områden – de behövs för att skydda Sveriges gränser.

Tatjana Boric-Persson.

Släpades ut av polis

Cirka 15 minuter in i frågestunden började en ung man prata högt utan att ha fått ordet. Det var Elvin Landaeus Csizmadia, från klimatrörelsen Ta tillbaka framtiden. Kort efter det fördes han ut av civilklädd polis.

– Jag tycker det är helt oacceptabelt att makthavarna för en politik som ökar utsläppen och hotar min och andra ungas framtid. Och att de kan få komma undan med det och samtidigt ha en trevlig AW i fred. Det känns helt orimligt, sa han till Aftonbladet efteråt.

Efter att han avbrutit frågestunden gjorde flera unga klimataktivister sig till känna genom att skrika och avbryta. Alla forslades ut och kördes iväg av polis.

Några minuter efter att lugnet hade återfunnit sig fick Malmöbon Tatjana Boric-Persson, som räckte upp handen ett tag ordet.

– Enligt det klimatpolitiska rådet så är det första gången på två decennier som en regerings aktiva politik leder till ökade utsläpp. Det är otroligt anmärkningsvärt, sa hon och började sedan sjunga.

Hon sjöng:

”Vi har samlats här. Vi vill ha en levande värld. En framtid för barnen. En framtid för barnen”.

En ytterligare kvinna stämde in i sången innan de båda fördes bort av vakter.

– Det var så obehagligt. Det är obehagligt att behöva göra så här. Man utsätter sig själv för något onormalt. Jag borde varit hemma och gett mina barn middag men istället tog jag på mig en skjorta och störde en aw, säger Tatjana Boric-Persson, som tillhör en grupp mammor som kallar sig Rebellmammor, när Aftonbladet pratar med henne efteråt.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson för en kommentar.