Det blir inget Nato den här veckan heller

När barn dödas och dödar i ett gängkrig styrt från Turkiet kan den tillbakalutade ledarstilen bli ett politiskt problem

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer behöver regeringen göra mer för att stoppa det gängrelaterade våldet, men det verkar inte inkluderar hårdare påtryckningar på Turkiet.

Regeringen fortsätter att gå på äggskal i relationen till Turkiet. Helt i onödan.

Inget tyder på att Turkiet kommer att släppa in Sverige i Nato när deras parlament öppnar den här veckan.

Följ ämnen
Nato

Natoprocessen har inte varit särskilt festlig för den här regeringen. Istället för att få fira har det varit bakslag efter bakslag och när hoppets låga fladdrat till, har det snabbt blåsits ut.

Nu står vi där igen. En liten syrefattig eld av hopp brinner just nu för att Turkiet ska ska godkänna Sveriges Natoansökan när de öppnar på söndag. Det är bara för regeringen att njuta av de här dagarna för snart kommer lågan blåsas ut och hösten gå mot vinter utan att Sverige är medlemmar i Nato.

Men just nu är det inte den utdragna Natoprocessen som är regeringens politiska problem. Konsekvenserna av den är betydligt mer problematiska på den inrikespolitiska himlen. Det handlar om den tillbakadragna hållning som Sverige tagit i relation till Turkiet för att inte försvåra Natoprocessen ytterligare.

Regeringens viktigaste vallöfte var att få stopp på skjutningarna och den organiserade brottsligheten som skapar otrygghet i många av landets städer. Inte en lätt uppgift men både Moderaterna och deras samarbetsparti SD har högt förtroende hos väljarna just i frågan om lag och ordning. En fråga som för övrigt är viktigt för väljarna och därmed också viktigt för de politiska partierna att profilera sig i.

Men det går inte alls bra. Det är inte regeringens fel att det blossat upp ett gängkrig i Sverige efter sommaren, men eftersom detta krig styrs från Turkiet har det blivit regeringens problem.

Tobias Billström och Ulf Kristersson.

Till slut blir det inget

I Turkiet sitter ”Kurdiska räven”, Rawa Majid och fjärrstyr gängkriget. Hade han suttit i Sverige hade det varit ett problem för polisen. Nu är det istället en fråga om diplomati och sedan Natoprocessen inleddes har svenska politiker inte vetat vilket ben de ska stå på i relation till Turkiet.

Senast att skjuta sig i var Ebba Busch som utlöste en kris på UD efter att hon öppnat för att dra in bistånd till Turkiet för att få Rawa Majid utlämnad till Sverige. Hon svängde snabbt och sa sedan att det inte var aktuellt.

Vi ska inte ens tala om hur pressade regeringen har varit mellan yttrandefriheten och SD:s ihärdiga stöd till möjligheten att få bränna koraner och Turkiets vrede över det bränts koraner i Sverige hela sommaren.

Ett politiskt problem

I slutänden blir det bara att regeringen inte säger nåt. En strategi som istället ger oppositionen mer kraft i sin kritik. Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har varit ute och krävt att Rawa Majid ska utlämnat till Sverige.

Det är fortfarande oklart hur Rawa Majid, även kallas ”Kurdiska rävens” position i Turkiet är. Utifrån detta har regeringen identifierat två spår. Det första är att få honom utlämnad till Sverige. Räven har för närvarande turkiskt medborgarskap, men det är oklart om han fått detta på falska grunder eller inte. Det andra är att få honom lagförd i Turkiet. Detta verkar inte heller helt okomplicerat.

När barn dödas och dödar i ett gängkrig styrt från Turkiet kan den tillbakalutade ledarstilen bli ett politiskt problem för den här regeringen.

De kan inte gå till val på att ”få ordning på Sverige” en gång till.

Recep Tayyip Erdogan.