Nooshi Dadgostar: Jag begriper inte vad kritiken är

Publicerad 2024-04-16

Efter hård kritik backar Vänsterpartiet och lyfter in ord som kapitalism och socialism i partiprogrammet.

Men partiledare Nooshi Dadgostar vill inte svara på den laddade frågan om hon anser att kapitalismen ska avskaffas.

– Jag vill med varm hand ge den här frågan till kongressen. Det är kongressen som bestämmer om partiprogrammet, säger hon.

I maj har Vänsterpartiet kongress där ett förslag till nytt partiprogram ska klubbas. Kritiken mot förslaget har varit massiv – främst har det handlat om att ord som ”kapitalism” och ”socialism” lyst med sin frånvaro. I veckan tvingades partiet gå kritikerna till mötes och lyfta in orden i förslaget igen. Detta efter att närmare 1 000 kritiska motioner lämnats in och kända V-politiker öppet kritiserat ledningen.

Kritikerna anklagar Nooshi Dadgostar för att föra partiet högerut i syfte att i framtiden kunna ingå i en regering med Socialdemokraterna.

”Lämnar ord och detaljer till kongressen”

Aftonbladet träffar V-ledaren på partikansliet i Gamla stan i Stockholm. Hennes hörnkontor ligger längst in i en lång och snirklig korridor. En anslagstavla med bilder på kända kvinnor och en vimpel med fotbollslaget Degerfors är uppsatt framför skrivbordet. En bokhylla med vitt skilda titlar som Bibeln, en biografi över Olof Palme och en av Barack Obama står bredvid.

Vill du föra Vänsterpartiet högerut?

– Nej. Så mycket som vi har utmanat under mitt partiledarskap har Vänsterpartiet aldrig utmanat tidigare. Vi gick till och med så långt att vi fällde en socialdemokratisk regering.

– För mig är den praktiska utformningen det viktiga. Att vi gör saker och att människor begriper vad vi säger. Det är viktigare än komplexiteten i stavelserna.

I det nuvarande partiprogrammet står det ”Införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande”. Vill du avskaffa kapitalismen?

– Orden och detaljerna lämnar jag åt kongressen.

Vill göra V bredare

Men vad vill du?

– Vi är ett antikapitalistiskt parti. Kapitalets makt över människors liv har stärkts de senaste 30 åren. Vi har en nyliberalism som äter sig in i våra skolor och vår vård. Vi går in i ett råare klassamhälle. Vi har en regering som går ännu längre. Det gör att vi måste bli större och starkare. Då är det extra viktigt att Vänsterparti blir ett större och bredare parti. Vi behöver se till att människor känner sig trygga igen. 

Vill du socialisera, förstatliga banker?

– Återigen, det är väldigt viktigt att det är kongressens ombud som nu får bita i det här.

V-kongressen hålls i maj och blir Dadgostars tredje kongress som partiledare om man räknar med den där hon själv valdes 2020. Kort efter att hon tagit över ordförandeskapet från Jonas Sjöstedt prövades hennes ledarskap till det yttersta, detta i samband med att V drog undan sitt stöd för statsminister Stefan Löfven när han gick fram med förslag om marknadshyror. Dadgostar hyllades då internt för att inte vika sig för Socialdemokraterna.

Anklagas för toppstyrning

Kort senare började en intern kritik blossa upp runt henne. Partikamrater anklagade henne för toppstyrning och att all makt centrerats kring henne själv och ett gäng kompisar som hon handplockat som sina närmaste medarbetare. Den profilerade klimatpolitikern Jens Holm beslutade sig i samma veva för att lämna partiet på grund av missnöje med klimatpolitiken.

Kritiken om toppstyrning och kompisgäng som styr är omskriven i flera tidningsartiklar – trots det säger Nooshi Dadgostar att hon aldrig har hört talas om den.

– Nej. Vi har en väldigt stor partirörelse, de fattar besluten. Verkställande utskottet är valda för att fatta beslut mellan partistyrelsemötena.

Det har inte blivit mer toppstyrt i V?

– Nej det är den klassiska demokratiska strukturen som alla partier har.

Det är ändå en återkommande kritik. Ser du allvarligt på det?

– Vänsterpartiet har den största partistyrelsen av alla partier, sett till vår storlek. Jag begriper inte vad kritiken är, om det inte är mer konkret. Men jag förstår att man ibland kan vara olycklig med beslut som partiet fattar. 

Vill ingå i regering med S

Ett tydligt mål som Nooshi Dadgostar ofta återkommer till, och som också ger upphov till interna motsättningar i V, är ambitionen att bredda Vänsterpartiet. Delar av partiet anser att målet får konsekvensen att partiet gör avkall på viktiga principer. ”I den extrema tid vi befinner oss i måste vänsteralternativet vara tydligt och ideologiskt grundat.” skrev riksdagsledamoten Daniel Riazat nyligen på X, utan att rikta någon kritik mot partiledningen.

Det föreslagna partiprogrammet, som V nu delvis har backat ifrån, ses av kritikerna som ett sätt att tvätta partiet inför ett samarbete med S.

Nooshi Dadgostar hymlar inte med målet att i framtiden ingå i en Socialdemokratiskt ledd regering. Även Centerpartiet är välkomna om de vill, klargör V-ledaren.

Kommer du kunna driva socialistisk politik, avskaffa kapitalismen och förstatliga banker i ett sådant samarbete?

– Vad regeringsplattformen ska innehålla får vi återkomma till. Jag har varit väldigt tydlig med att en koalitionsledare, som jag ser att Magdalena Andersson är, måstes samla sitt lag kring ett framtidsinriktat projekt där vi kan lova att ha en annan inriktning för Sverige.

Men kommer du kämpa för de frågorna?

– Vad vi ska driva i en valrörelse, och vad vi ska komma överens om i en kommande regeringsplattform, får vi återkomma till.