Magdalena Anderssons och Ebba Buschs kritik mot SVT-debatten

Publicerad 2023-10-08

Magdalena Andersson rycker ut till Märta Stenevis försvar angående anklagelserna om dålig ledarstil.

S-ledaren riktar även kritik mot SVT som tog upp frågan under partiledardebatten.

– Det tycker jag varit ett lågvattenmärke, jag har aldrig varit med om något sådant tidigare, sa hon till Aftonbladet efteråt.

MP-språkröret Märta Stenevi har kritiserat för en hård ledarstil. Aftonbladet avslöjade redan i början av sommaren att medarbetare till språkröret var missnöjda med arbetsmiljön.

Nyligen kom rapporter om att anställda vänt sig till facket för att larma om hennes ledarstil och arbetsmiljön på partikansliet.

I kvällens partiledardebatt fick flera partiledare frågan om hur de är som ledare, detta efter en tittarfråga på ämnet.

När turen kom till Märta Stenevi sa programledarna att MP-språkröret anklagas för just dålig ledarstil.

– Det som har framkommit i media är uppgifter vi tar på väldigt stort allvar. Vår kanslichef kommer hantera det enligt de rutiner vi har, svarade Stenevi.

Magdalena Andersson (S) bröt snabbt in och kritiserade SVT för att ta upp frågan.

– Jag har sett Märta arbeta som ledare, Märta är en väldigt omtänksam person. Varm, stark och tydlig i sina värderingar. Jag är förvånad över att ni tar upp detta i en partiledardebatt, det är unikt. 

Även Ebba Busch sa under sändningen att hon delar Magdalena Anderssons förvåning.

Efter sändningen var flera partiledare kritiska till SVT:s agerande.

– Frågan som ställdes till Märta Stenevi var under all kritik, jag tycker inte det hör hemma i den här typen av partiledardebatter, säger C-ledaren Muharrem Demirok.

– Den typen av frågor kommer ofta till kvinnliga ledare än till manliga ledare. De frågorna kan absolut vara relevanta att ställa, finns det kritik mot arbetsmiljö behöver man ta det på allvar, men jag var förvånad över det sett det kom upp i debatten, säger Ebba Busch.

Även Jimmie Åkesson (SD) och Nooshi Dadgostar var kritiska till att frågan kom upp.

Märta Stenevi (MP) säger att hon inte vill recensera SVT:s arbete, men tillägger:

– SVT gör sina journalistiska bedömningar, jag svarar på de frågor jag får men jag tycker det är mycket mer väsentligt för väljarna att höra hur vi vill bryta våldsvågen.