Magdalena Andersson: Kristersson har inte lyckats tygla Åkesson

Publicerad 2023-11-26

Jimmie Åkessons utspel om moskéer äventyrar Sveriges säkerhet, säger Magdalena Andersson.

Nu ligger bollen hos regeringspartierna att markera tydligt mot hans uttalanden, tycker hon.

– Ulf Kristersson har inte tagit avstånd, säger S-ledaren.

Det svenska säkerhetsläget är i gungning. Och det riskerar att förvärras ytterligare av Jimmie Åkessons islamkritiska uttalandenSverigedemokraternas landsdagar i går, säger Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson.

– Vi har haft en sommar med koranbränningar, vi har haft LVU-kampanjen, och nu har det spridits felaktiga uppgifter om vad Ulf Kristersson sagt. Två dagar efter det kommer Åkesson med de här uttalandena. Och han har inte informerat regeringskansliet innan om att han kommer säga så.

”Ökar splittringen”

Andersson säger att det är ”uppenbart” att SD-ledaren inte sätter svenska folkets säkerhet i främsta rummet.

– Det är klart att det inte underlättar Natoansökan. Det här är inget som främjar svenskars säkerhet i Sverige eller utomlands. Tvärtom ökar han splittringen i vårt land när vi behöver enas.

Även terrorexperten Magnus Ranstorp säger till DN att Åkessons uttalanden riskerar att spä på säkerhetshotet mot Sverige.

Vad det konkret kan få för direkta konsekvenser kan Magdalena Andersson inte svara på.

– Det måste våra myndigheter avgöra, det är de som gör de analyserna. Men det är klart att det här inte har förbättrat läget.

”Det här är inget som främjar svenskars säkerhet i Sverige eller utomlands”, säger Magdalena Andersson (S).

”Kasta ut SD-tjänstemän från Rosenbad”

Nu ligger ett stort ansvar hos statsministern och resten av regeringen att stå upp för svenska grundlagsskyddade fri- och rättigheter, säger Andersson.

– Jag tycker att det borde få konkreta konsekvenser i form av att tjänstemän kasats ut från Rosenbad. Frågan är, hur känns det i magen när de samarbetar med ett parti som attackerar religionsfrihet?

Ulf Kristersson (M) kommenterade skriftligt i går och sa att det går emot den svenska religionsfriheten att riva gudstjänstlokaler.

Det räcker inte, menar Andersson.

– Ulf Kristersson har inte tagit avstånd. Det är inte att ta avstånd att skriva om hur lagstiftningen i Sverige ser ut i dag.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD)

”De blir tyglade av SD”

Vidare säger hon att Sverigedemokraterna har ”blivit mer radikala”.

– Det fanns en förhoppning bland Tidö-partierna om att kunna tygla Sverigedemokraterna genom det här samarbetet. Efter ett år ser vi att det snarare är tvärtom. Det är de gamla högerpartierna som blir tyglade av Sverigedemokraterna.

– De måste tydligare reagera. Bollen ligger hos dem.

I sitt tal sa Jimmie Åkesson att han vill stoppa bygget av nya moskéer och riva de moskéer där det sprids antidemokratisk propaganda.

Finns det någonting i hans tal du håller med om?

– Det finns ju strömningar inom islam som är islamistiska och kan vara våldsbejakande. Det är klart att det är problematiskt och det ska man ta tydligt avstånd från, det råder det ingen tvekan om. Det Jimmie Åkesson gör är att ge sig på hela vår religionsfrihet som är grundlagsfäst sedan lång tid tillbaka. Det är något som i grunden är väldigt osvenskt, säger Magdalena Andersson.