V-ledarens svar efter kommunistfrågan: Fruktansvärt

Statsvetaren: S och C:s enade front kan vara en planerad kupp – för att hålla Dadgostar utanför

Uppdaterad 2022-08-19 | Publicerad 2022-08-18

Vänsterpartiets förflutna kan ställa till det i regeringsbildningen, enligt experter.

Nooshi Dadgostar medger att de gamla kommunistkopplingarna är problematiska.

– Vi har gjort många saker som är helt fruktansvärda och förkastliga, säger hon i P1:s partiledarintervju.

I P1:s partiledarintervju fick V-ledaren Nooshi Dadgostar en fråga om hennes företrädares kopplingar till kommunistdiktaturer i de gamla öststaterna.

– Det var inte bra. Det var långt innan jag klev in i detta partiet och har inget att göra med det parti jag leder i dag, svarade hon.

Dadgostar utesluter dock inte att det förflutna kan påverka bilden av partiet.

– Vi bildades för att vi ville att människor skulle få rösträtt, att de som arbetade skulle få organisera sig på arbetsplatsen. Vi kommer från samma ställe som Socialdemokraterna, och sedan har vi under en period gjort många saker av den typen du nämner som jag tycker är helt fruktansvärt och förkastligt.

Magdalena Andersson (S) och Nooshi Dadgostar (V) under onsdagens partiledardebatt hos Aftonbladet.

Statsministern: Inte så bra

Samtidigt brottas hon med kontroversen efter Almedalsveckan där tre V-toppar poserade med terrorstämplade organisationen PKK:s flagga.

Något statsminister Magdalena Andersson (S) lyfte fram som ett problem sedan Dadgostar krävt en plats i regeringen.

– Det är roligt att så många vill sitta i min regering, men det är lite bekymmersamt att vi sett riksdagsledamöter i sommar som suttit och viftat med flaggor från terroriststämplade organisationer. Det är inte så bra för regeringsdugligheten, sa Magdalena Andersson till Aftonbladet efter partiledardebatten.

Även C-ledaren Annie Lööf har protesterat mot flaggviftandet.

Vänsterpartiet har aldrig suttit i regering och det finns en anledning till det, har hon tidigare sagt.

”En desperat kamp”

Statsvetaren Marja Lemne tror att S och C:s enade front kan vara ett planerat drag för att hålla Dadgostars parti utanför regeringsbildningen.

Marja Lemne är universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Det är konsekvent. Det börjar bli en ganska desperat kamp för den breda mitten då det ser ut som att Vänsterpartiet kommer att bli större än Centerpartiet. I alla fall enligt de senaste undersökningarna, säger hon och fortsätter:

– Vänsterpartiet har gjort en upprensning och försökt ta avstånd från det förgångna. Jag blir ibland förvånad över att Annie Lööf tar sånt avstånd. Man kan ju fråga sig när ett parti anses moget att ingå en regering.

Lemne tror dock inte att Vänsterpartiet kommer att acceptera att stå utanför regeringsbildningen en gång till.

– Det kommer nog att bli svårare att ställa dem utanför på samma sätt den här gången. Och Vänsterpartiet riskerar ganska mycket om man lägger sig platt och inte får något inflytande. De kommer att vara tydliga med att de vill ha avtal och inte nöja sig med några lösa löften.

Allt om valet – med valkompassen
Aftonbladet live:
val2022