Flyktingboende utsatt för brandattack

Publicerad 2015-10-29

Polisen efterlyser vittnen: ”Minsta observation kan vara intressant”

Tidigt i morse inträffade ett nytt brandattentat mot ett flyktingboende.

Enligt polisen har någon hällt in brandfarlig vätska genom ett fönster på ett boende norr om Höör och tänt på.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Hans Nilsson på Skånepolisen.

Räddningstjänsten larmades till boendet i Tjörnarp norr om Höör strax efter klockan 04.

Personalen reagerade snabbt och lyckades släcka branden med brandsläckare. Ingen person hann komma till skada.

– Det blev en brandhärd i källaren men som tur var lyckades personalen släcka den innan den spred sig, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Skåne.

Området har spärrats av

Under morgonen har området kring byggnaden, ett HVB-hem som också används som boende för ensamkommande flyktingbarn, spärrats av.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand. Ingen misstänkt är gripen.

Hans Nilsson uppmanar människor som kan ha sett något att höra av sig.

– I nuläget har vi inga vittnen tyvärr. Vi efterlyser upplysningar från folk som passerat riksväg 23 vid den här tidpunkten som tidningsbud eller andra. Minsta iakttagelse kan vara intressant, säger han.

Många bränder

Under de senaste veckorna har det brunnit i en lång rad nuvarande eller planerade flyktingboenden.

För att stoppa bränderna har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutat att stänga sitt register över HVB-hem. Tidigare har det gått att hitta adresser till boenden för ensamkommande på Ivos hemsida, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Framöver kommer Migrationsverket att hemlighålla var nya flyktingboenden ska öppnas. Polisflyg ska också sättas in. Bland annat ska boenden över hela Sverige bevakas med helikoptrar som är utrustade med värmekameror.

Bränder på flyktingboenden 2015

Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.

Interaktiv karta: Här har det brunnit

DECEMBER

16 december: Larm om flera bränder i ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn nära skånska Bjuv. Polisen utreder misstänkt mordbrand.

14 december: En villa i Södertälje totalförstörs i en våldsam brand samma dag som den skulle ha börjat användas som boende för ensamkommande flyktingbarn. Polisen utreder mordbrand.

9 december: Ett HVB-hem för ensamkommande har totalförstörts i en brand utanför Uppsala. En person som bor på boendet har gripits misstänkt för mordbrand.

9 december: En logementsbyggnad i Ängelholm som skulle bli flyktingboende börjar brinna när någon slänger in papper och någon vätska. Elden tar sig inte ordentligt.
3 december: Ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn eldhärjas i Götene. Polisen misstänker att branden är anlagd.

NOVEMBER

10 november: En lager- och kontorslokal i värmländska Forshaga eldhärjas. Kommunen hade inlett en utredning för att se om byggnaden skulle kunna bli aktuell som boende för asylsökande.

7 november: Ett planerat asylboende utanför Floda brinner ner till grunden. Orsaken till branden är ännu okänd.

7 november: En explosion inträffar på ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalmar. Polisen utgår från att detonationen var avsiktlig.

OKTOBER

29 oktober: Någon eller några häller brandfarlig vätska genom fönstret på en HVB-hem som också används som boende för ensamkommande flyktingbarn i Tjörnarp utanför Höör. Vätskan antändes, men personalen lyckades snabbt släcka branden.

28 oktober: Tre personer får föras till sjukhus efter en brand på Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro, Malmö. Polisen rubricerar det som mordbrand.

28 oktober: Larm om brand vid tilltänkt asylboende i Danderyd. En väktare upptäckte att fasaden brann och släckte.

27 oktober: Mindre brand orsakad av att något brinnande kastas in på planerat flyktingboende på Färingtofta skola i Skåne. Automatlarmet gick och räddningstjänsten var snabbt på plats.

26 oktober: Brand i Lund vid dörren till ett boende för ensamkommande barn. Personalen släckte branden innan räddningstjänsten kom till platsen. Polisen misstänker att branden är anlagd.

26 oktober: Flera småbränder blossar upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn. Två personer sågs kasta sten, hälla ut brännbar vätska och tända på.

24 oktober: Ny brand på Rosenkullens asylboende i Munkedal, i en del som inte eldhärjades i förra branden.

23 oktober: En byggnad som används som barnkoloni på somrarna totalförstördes i en brand i Ärla, Eskilstuna. Kommunen har undersökt möjligheterna att göra om kolonin till flyktingboende. Utreds som mordbrand.

22 oktober: Ett planerat flyktingboende i Perstorp sattes i brand tidigt på morgonen. Byggnaden var tom. Utreds som mordbrand.

20 oktober: Ett flyktingboende i Munkedal eldhärjades. Fjorton boende evakuerades. Polisen utreder det som grov mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

SEPTEMBER

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund, som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

AUGUSTI

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

MARS–JULI

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Orsaken till alla bränder är inte klarlagda. Polisen misstänker att ungefär en tredjedel av dem har startat inne på boendena.

Följ ämnen i artikeln