Interaktiv grafik: Här har det brunnit

Uppdaterad 2015-12-14 | Publicerad 2015-10-29

Över 30 asylboenden har brandhärjats i år – och många av bränderna är anlagda. Bränderna är spridda från söder till norr.

Bränder på flyktingboenden 2015

Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.

Interaktiv karta: Här har det brunnit

DECEMBER

16 december: Larm om flera bränder i ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn nära skånska Bjuv. Polisen utreder misstänkt mordbrand.

14 december: En villa i Södertälje totalförstörs i en våldsam brand samma dag som den skulle ha börjat användas som boende för ensamkommande flyktingbarn. Polisen utreder mordbrand.

9 december: Ett HVB-hem för ensamkommande har totalförstörts i en brand utanför Uppsala. En person som bor på boendet har gripits misstänkt för mordbrand.

9 december: En logementsbyggnad i Ängelholm som skulle bli flyktingboende börjar brinna när någon slänger in papper och någon vätska. Elden tar sig inte ordentligt.
3 december: Ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn eldhärjas i Götene. Polisen misstänker att branden är anlagd.

NOVEMBER

10 november: En lager- och kontorslokal i värmländska Forshaga eldhärjas. Kommunen hade inlett en utredning för att se om byggnaden skulle kunna bli aktuell som boende för asylsökande.

7 november: Ett planerat asylboende utanför Floda brinner ner till grunden. Orsaken till branden är ännu okänd.

7 november: En explosion inträffar på ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalmar. Polisen utgår från att detonationen var avsiktlig.

OKTOBER

29 oktober: Någon eller några häller brandfarlig vätska genom fönstret på en HVB-hem som också används som boende för ensamkommande flyktingbarn i Tjörnarp utanför Höör. Vätskan antändes, men personalen lyckades snabbt släcka branden.

28 oktober: Tre personer får föras till sjukhus efter en brand på Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro, Malmö. Polisen rubricerar det som mordbrand.

28 oktober: Larm om brand vid tilltänkt asylboende i Danderyd. En väktare upptäckte att fasaden brann och släckte.

27 oktober: Mindre brand orsakad av att något brinnande kastas in på planerat flyktingboende på Färingtofta skola i Skåne. Automatlarmet gick och räddningstjänsten var snabbt på plats.

26 oktober: Brand i Lund vid dörren till ett boende för ensamkommande barn. Personalen släckte branden innan räddningstjänsten kom till platsen. Polisen misstänker att branden är anlagd.

26 oktober: Flera småbränder blossar upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn. Två personer sågs kasta sten, hälla ut brännbar vätska och tända på.

24 oktober: Ny brand på Rosenkullens asylboende i Munkedal, i en del som inte eldhärjades i förra branden.

23 oktober: En byggnad som används som barnkoloni på somrarna totalförstördes i en brand i Ärla, Eskilstuna. Kommunen har undersökt möjligheterna att göra om kolonin till flyktingboende. Utreds som mordbrand.

22 oktober: Ett planerat flyktingboende i Perstorp sattes i brand tidigt på morgonen. Byggnaden var tom. Utreds som mordbrand.

20 oktober: Ett flyktingboende i Munkedal eldhärjades. Fjorton boende evakuerades. Polisen utreder det som grov mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

SEPTEMBER

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund, som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

AUGUSTI

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

MARS–JULI

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Orsaken till alla bränder är inte klarlagda. Polisen misstänker att ungefär en tredjedel av dem har startat inne på boendena.

Följ ämnen i artikeln