Ny styrelse tillsatt och Altman tillbaka på Open AI

Publicerad 2023-11-30

Sam Altman.

Sam Altman fick sparken från Open AI under kaosartade former och hundratals anställda hotade att säga upp sig.

Nu meddelar Altman att han officiellt är tillbaka som vd och att en ny styrelse tillsatts.

”Jag har aldrig varit så förväntansfull inför framtiden”, skriver Altman.

Turerna kring Altman och Open AI har varit många den senaste tiden. Tidigare i november sparkades han som vd från företaget och en ny vd tillsattes.

Beslutet att sparka Altman ledde till att hundratals anställda hotade med att säga upp sig i protest. I förra veckan meddelade Open AI att Altman skulle komma tillbaka och att en ny styrelse skulle tillsättas.

Under onsdagen kom det officiella beskedet från Open AI att Altman är tillbaka tillsammans med en ny styrelse. Företagets tidigare president, Greg Brockman återgår även till sin gamla roll. I ett pressmeddelande meddelade Altman nyheten och tackade sina anställda.

”Jag är säker på att det kommer att skrivas böcker om denna tidsperiod och jag hoppas att det första de berättar är hur fantastiska hela teamet varit”, skriver Altman.

Microsoft går in i nya styrelsen

Kort efter beskedet att Altman och Brockman sparkats kom nyheten att de skulle starta ett nytt AI-team på Microsoft, något som inte blir av. Nu stärks istället banden mellan de båda företagen.

I pressmeddelandet på Open AI:s hemsida presenteras den nya styrelsen som består av tre medlemmar. Även Microsoft som äger en stor del av Open AI kommer att sitta med som observatör, dock utan rösträtt.

Den nya styrelsen består av medlemmarna Bret Taylor, Larry Summers och Adam D’Angelo.

”Aldrig varit så förväntansfull ”

I pressmeddelandet skriver Altman att han ”aldrig varit så förväntansfull inför framtiden”.

Han skriver att företaget nu har tre omedelbara saker de måste prioritera, att utveckla forskningen, utveckla säkerheten och förbättra produkter.

”Det är viktigt att människor får uppleva fördelarna med AI och har möjlighet att forma det”, skriver Altman.