Så blir höstlovsvädret: Regn och rusk – sen kommer solen

Publicerad 2021-11-01

November är här vilket innebär ett efterlängtat höstlov för många.

I början av veckan är det läge för gummistövlar och paraply.

Men lagom till helgen kommer solen – och kylan.

Hösten är här på riktigt med regn och rusk – även om temperaturerna varit ovanliga milda för årstiden.

Den efterlängtade höstlovsveckan ser ur att bjuda på ett riktigt blandväder. Fram till torsdag bjuder vädergudarna på regn och moln på de flesta håll. I söder väntas temperaturer mellan 7–12 plusgrader i söder och 2–7 grader i norr.

– Man får inte jättemycket användning för sina solglasögon. Men däremot kan det vara bra att ha gummistövlar, regnjacka och paraply, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Soligast på västkusten

Men till helgen kan utflyktsvädret bli bättre. Lågtrycket rör sig bort och helgen bjuder på gott om solchanser, framförallt i Norrland.

– Soligast ser det ut att bli på västkusten från torsdag eftermiddag, säger Mikael Luhr.

Samtidigt blåser kallare luft in från nordväst. Kallast och soligast verkar det bli på fredag och lördag.

Dalarna, Hälsingland, Värmland och västkusten verkar få gott om solchanser. Men längs östersjölandskapen och inre delarna av Småland hänger skurarna och molnen kvar ett tag till.

– När vi närmar oss helgen finns chans för sol. Men man får hålla koll på prognosen, det kan variera ganska mycket beroende på var man är och ur regnområdena rör sig, säger Mikael Luhr.

En hel del regn och rusk väntar under höstlovet. Arkivbild

Minusgrader i norr

Lördagen kommer med ett högtryck som gör att det blir klart väder i hela landet.

– Då blir det desto kallare med frost långt söderut. Det blir soligt fram på dagen med omkring 5 plusgrader i söder i minusgrader i norr, eller omkring nollan.

Framöver ser det ut att bli ännu mer höstruggigt.

– Det här två första veckorna i november ser ut att bli ganska lika. Sedan pekar det åt kallare väder under andra halvan i november. Det här riktigt milda kommer troligtvis inte stå sig hela månaden, säger Mikael Luhr.

Följ ämnen i artikeln