Johan, 43, kidnappades av al-Qaida – får rekordersättning

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har gått nästan ett år sedan Johan Gustafsson fritogs från terrorgruppen al-Qaida i Mali.

Nu får han 1,1 miljoner kronor i ersättning efter att ha varit fånge i nästan sex år.

– Jag är väldigt tacksam och det är en lättnad på så vis att det blir en sak mindre att tänka på, säger Johan Gustafsson till TT.

Det var hösten 2011 som Johan Gustafsson kidnappades i Timbuktu i Mali. Han reste på motorcykel med en grupp andra turister när han fördes bort av Aqim, en nordafrikansk gren av al-Qaida.

Förra sommaren släpptes han och kom hem till Sverige. Nu får han ett rekordstort skadestånd från Brottsoffermyndigheten – 1,1 miljoner kronor.

– Han får det högsta beloppet som är möjligt att få för personskada. Ersättningen kan bidra till att kompensera det lidande han har utsatts för, säger Anna Sundén Larsson, jurist vid Brottsskadeenheten, enligt ett pressmeddelande.

Johan Gustafsson får 250 000 kronor i ersättning för kränkning och 910 000 kronor för fysiskt och psykiskt lidande och för förlorad inkomst.

Får maxbelopp

När han 2011 reste in i Timbuktu avrådde UD från resor dit. Detta hade Johan Gustafsson inte kontrollerat innan och Brottsoffermyndigheten konstaterar att han utsatte sig för en ökad risk att bli skadad.

Men myndigheten anser fortfarande att han utsatts för en mycket allvarlig kränkning och Johan Gustafsson får maxbeloppet.

– Även om brottsskadeersättningen har halverats har det mindre betydelse i det här fallet. Det beror på att mannen får full ersättning upp till brottsskadelagens maxbelopp för personskada, säger Åsa Lundmark, tillförordnad brottsskadechef.

”Tacksam”

Till TT säger Johan Gustafsson att han är glad över ersättningen.

– Jag är väldigt tacksam och det är en lättnad på så vis att det blir en sak mindre att tänka på. Men det jag tänker på mest är att jag har blivit fri. Det är en större gåva, säger Johan Gustafsson.

– Men att det skulle bli någonting alls eller att det skulle blir så här stort, det hade jag inte förväntat mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE