Förslaget: 40 dagars vapenvila

Publicerad 2024-02-27

Israel föreslår 40 dagars vapenvila mot att gisslan släpps.

Förslaget innebär att tio fängslade palestinier släpps för varje israelisk gisslan som blir fri.

Samtidigt säger USA:s president Joe Biden att Israel lovat pausa kriget under ramadan om ett avtal nås.

Följ ämnen
Israel

Israel föreslår 40 dagars vapenvila mot att gisslan släpps, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Förslaget har tagits fram under förhandlingarna i Paris.

En källa uppger för Reuters att det bland annat föreslås att tio fängslade palestinier släpps för varje israelisk gisslan som blir fri.

Mer nödhjälp

Totalt skulle 40 israeliska kidnappade personer, däribland kvinnor, barn under 19 år, äldre över 50 år, och sjuka personer, släppas, mot omkring 400 palestinier som sitter i israeliska fängelser.

Processen skulle även innebära en paus i striderna och att Israel ökar nödhjälpen som får komma in i Gaza till 500 lastbilar per dag.

När denna så kallade första fas genomförts ska en nästa fas diskuteras, skriver Reuters.

Hamas ska ha mottagit förslaget – men ännu inte kommenterat det.

Benjamin Netanyahu.

Samtidigt har USA:s president Joe Biden uttalat sig.

Hamas: Går inte ihop

Han uppger att Israel lovat att pausa kriget mot Hamas i Gaza under den muslimska fastemånaden ramadan, som inleds 10 mars, om ett avtal sluts om gisslan.

– Ramadan är på ingång, och det finns en överenskommelse från israelerna om att de inte ska involvera sig i aktiviteter under ramadan, för att skapa tid att få ut alla ur gisslan, sa Biden i NBC-programmet Late Night With Seth Meyers.

Presidenten sa också vid en pressträff i går att han hoppas att ett eldupphör kan bli verklighet redan på måndag.

Israel har inte kommenterat Bidens utspel, men en israelisk källa uppger för nyhetssajten Axios att ”det inte finns utrymme för särskilt mycket optimism” och att det just nu är svårt att se hur ett avtal kan nås före ramadan.

Hamasrepresentanter säger att Bidens uttalanden inte går ihop med läget på marken, och att många frågor fortfarande måste lösas innan man kan enas om ett eldupphör, uppger arabiska Arab News på X.

Varnat för katastrof

Senast i förra veckan uttalade sig både Benny Gantz, general i Israels krigskabinett, och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, om att militären kommer att gå in i flyktingstaden Rafah i södra Gaza med en markoffensiv om inte gisslan släpps före starten på ramadan.

Flera länder, inklusive Israels närmast allierade USA, har varnat för en katastrof om israeliska militären går in i Rafah. Över 1,4 av Gazas 2,3 miljoner invånare finns där, och många av dem har tagit sig dit efter israeliska militärens evakueringsorder.