Tidigare BUP-chefen: Så fuskas det med köerna

Publicerad 2023-03-22

Närmare 24 000 barn står idag i kö till BUP.

Samtidigt larmas om att kösiffrorna är manipulerade för att se bättre ut och ge tillgång till bidragsmiljoner från staten.

– Det ser ut som att en 13-åring som blivit våldtagen fick traumabehandling direkt när flickan kanske fick vänta i tre år, säger Anna Schuber, tidigare BUP-chef i Mora, som avslöjar hur fusket ska ha gått till.

I en rad artiklar har Femina, i sampublicering med Aftonbladet, granskat barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

Fram växer en bild av långa väntetider, personalflykt, ständiga nödlösningar, tystnadskultur och övermedicinering.

Men även manipulering av köerna.

Det vittnar Anna Schuber, tidigare avdelningschef på BUP i Mora om.

– Det ser ut som att barnen har fått hjälp, men de får inte hjälp.

Hon har arbetat som psykolog inom BUP i många år och på flera mottagningar i Sverige. Men när ingen ur ledningen agerade på vad hon menar var ett systematiskt fifflande med kö-statistiken för barn i behov av psykiatrisk vård sa hon upp sig.

– Jag kunde inte ställa upp på det ledningen höll på med. De ljuger och försöker se till att siffrorna för köerna ska se annorlunda ut mot verkligheten.

I dag står 23 940 barn i kö till BUP. 69 procent har väntat längre än 30 dagar.

Har interna väntelistor

Enligt Anna Schuber går det till på följande sätt:

– När man som förälder och barn kommer till BUP får man ett första besök där man får träffa en person och berätta om problemen. Det BUP Dalarna gjorde var att det såg ut som att man startade en behandling eller utredning redan då.

– Fast vi inte ens hade gjort bedömningen om de skulle få hjälp på BUP eller någon annanstans.

Genom att ange datumet för nybesöket som behandlingsstart försvann patienten från kölistan, varpå det framstod som att mottagningen hade uppfyllt vårdgarantins krav på ett första besök inom 30 dagar och att inget barn behövde vänta.

Men enligt Anna Schuber ställdes barnen i stället i interna väntelistor där det handlade om helt andra tider för en insats.

– Det framstår som att de få hjälp, men de får sätta sig i ett väntrum och vänta. Man vet inte hur många som sitter i det här väntrummet, hundratals barn.

​​Hur länge kan man få vänta i det här väntrummet?

– Flera år. Och det här pågår i Sverige i dag.

”Snyggade till” kötider

Anna Schuber berättar att hon redan under sommaren 2019 fick förklarat för sig av kollegor att kötiderna ”snyggades till”.

Hon menar att metoden redan då därmed var satt i system, och försökte i samband med att hon blev mottagningschef att rapportera till ledningen om att rutinen var rent fusk, och uppmanade till att man skulle börja redovisa rätt siffror.

– Jag tog upp det hur många gånger som helst på möten med ledningen för BUP Dalarna och i mejl där jag förklarade, skrev dokumentation och lyfte vad som pågick, men det ändrades aldrig.

Det var först när en anställd vände sig till media som de ansvariga reagerade, menar Anna Schuber. Dock blev reaktionen inte den hon hoppats på. I stället uppmanades hon att dementera uppgifterna, och ledningen nekade till att ha känt till de manipulerade köerna.

– De delade ut en lathund som vi skulle läsa upp för vår personal där det stod att vi inte alls fuskade med siffrorna.

Anna Schuber valde att avsluta sin tjänst på BUP-mottagningen i Mora i januari 2022.

Inom några månader hade 20 av 23 anställda följt efter henne.

Femina har varit i kontakt med ytterligare en av de anställda som valde att lämna verksamheten i Mora samtidigt som Anna. Även hen bekräftar uppgifterna om manipulerade siffror.

– Man blev ålagd uppifrån att skapa interna väntelistor som inte syntes i statistiken, förklarar hen som vill vara anonym.

Anna Schuber har arbetat som psykolog inom BUP i många år.

Ser bättre ut utåt

Anna Schuber framför i sin kritik mot Region Dalarna att det viktigaste inte är att rädda barnen utan att det ser bra ut utåt. Hon tror att regionen har valt att agera på följande sätt av två anledningar:

– Det ena är att det ser bättre ut utåt om det inte är köer, det andra är att du får bonus om du inte har några i kö.

Enligt dagens system får nämligen de regioner som klarat regeringens mål för vårdgarantin ta del av statsbidrag. I februari 2022 hade drygt två miljarder betalats ut till regionerna. Dels som generella verksamhetsstöd, men också som prestationsbaserade medel till dem som lyckats uppfylla vårdgarantin för barn och unga.

Anna Schuber säger att hon inte skulle bli förvånad om trollandet av siffror pågår systematiskt på flera håll i landet.

– Jag tänker att läget på BUP i hela Sverige är väldigt illa, och att det som har skett i Dalarna även skett i väldigt många andra regioner.

Beslutet att lämna barnpsykiatrin beskriver hon dock som en stor sorg i hjärtat.

– Det känns fruktansvärt. Jag blev psykolog för att jag skulle hjälpa barnen. Istället lider de och får inte hjälp. Jag blir förtvivlad och alldeles rasande inuti när jag tänker på dem och föräldrarna.

Regionen: Försöker inte mörka

Mikael Skansgård är verksamhetschef BUP i Region Dalarna. Han menar att den kritik som framförs inte stämmer överens med hans bild av verksamheten.

– Det har aldrig varit något tal om att vi ska ha försöka mörka några siffror och tyvärr har barn fått stå och vänta i kö länge för sin hjälp och det är beklagligt. Det har varit väl känt att regionen har haft utmaningar med långa väntetider vilket ledde till att man införde Lagen om valfrihetssystem, LOV, skriver han i ett mejlsvar.

Mikael Skansgård förklarar att det tidigare fanns rutiner som vid det andra besöket noterade att behandling pågick, vilket ledde till att det inte såg ut att finnas någon kö.

– Det uppmärksammades och ett arbete påbörjades med att ändra rutinen. Dock var detta komplext då det var oklart hur det skulle registreras enligt SKR.

Han konstaterar dock att man nu har helt nya rutiner som gör att man mer noggrant kan mäta hur långa väntetiderna är för nybesök, samt behandling eller utredning.

– Nu har vi god kontroll på våra väntelistor och vi tar ut veckorapporter varje vecka som mäter kön till första utredning och behandling. Vi arbetar nu under LOV, vilket gör att vi måste registrera enligt speciella rutiner

Får verkligen barn och unga som står i er kö idag verkligen hjälp och är det isåfall inom vårdgarantins 30 dagar?

– Barn och unga som kommer till oss får hjälp. Tyvärr har vi väntetider och det är beklagligt att vi inte kan ta emot alla inom 30 dagar. 47 procent får komma inom 30 dagar för ett första besök, men vi har även kö till både behandling och utredning.

Följ ämnen i artikeln