De är bäst och sämst på tredje dosen

Publicerad 2021-11-21

68 procentenheter skiljer mellan bästa och sämsta kommunen i frågan om tredje dosen till 80 år eller äldre.

Men det stora glappet oroar inte SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– Vår bild är att det kommer att jämna ut sig de kommande veckorna, säger sektionschefen Emma Spak.

Nästan 82 procent av svenskarna över 16 år är nu dubbelvaccinerade mot covid-19.

Samtidigt pågår arbetet med att skydda de allra sköraste grupperna för fullt – och alla som är 65 år och äldre, samt personal på Säbo och inom hemsjukvård och hemtjänst, erbjuds nu en tredje påfyllnadsdos av covidvaccinet.

Men en genomgång av Folkhälsomyndighetens statistik över andelen som fått en tredje dos bland alla som är 80 år eller äldre visar att det råder stora kommunala skillnader.

Alla som är 65 år och äldre, samt personal på Säbo och inom hemsjukvård och hemtjänst, erbjuds nu en tredje dos.

Ystad i botten

I topp ligger Gagnefs kommun i Dalarnas län där totalt 87 procent har fått en tredje dos. Bottennoteringen intas av Ystad kommun i Skåne län där motsvarande siffra endast är 19 procent.

Men något framgångsrecept har inte Olof Ehrs, vaccinationssamordnare i Region Dalarna, att dela med sig av.

– Det är olika lokala förutsättningar. Befolkningsunderlaget spelar in, men också att det parallellt med tredje dosen pågår skolvaccinationer.

– Så det finns inget jätteenkelt svar på det, tyvärr. Men de har helt klart gjort ett bra jobb.

Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne, skriver i ett mejl till Aftonbladet att det finns två anledningar till varför Ystad ligger i botten.

– Vaccinationerna i den här gruppen kom i gång ganska sent, men framförallt handlar det om att registreringarna släpar efter. Fler är alltså vaccinerade än vad statistiken visar.

Börjar komma ikapp

Uppskattningsvis släpar registreringarna enligt henne efter 10–12 dagar. Men hur många individer det rör sig om har inte besvarats.

– Men nu är vi igång och vaccinerar och registrerar för fullt.

Men oroar inte de låga siffrorna er?

– Jag känner för närvarande ingen oro för vaccinationerna. Däremot måste vi komma till rätta med eftersläpningen av registreringarna.

Vad planerar ni att göra för att öka vaccinationstakten?

– Vaccinationsviljan är god.

Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger att skillnaderna på kommunnivå är större än det är på regionnivå.

Där ligger exempelvis Region Skåne på totalt 52 procent och Region Dalarna på 61 procent.

– Vi har börjat få effekt i alla regioner och totalt 11 regioner ligger över 60 procent. Det är alltid i början som det skiljer sig mest men generellt så börjar det att bli mycket jämnare nu. De som inte hade kommit igång för en vecka sedan har kommit betydligt längre nu och kommer i kapp alltmer.

Viktigt innan jul

Som förklaring på skillnaderna mellan kommunerna uppger Emma Spak framförallt logistiken.

– Det kan handla om att man inte haft möjlighet att börja vid samma tidpunkt, men även vilken roll kommunen haft i arbetet.

– Det är inga kommuner eller regioner som står helt still utan vi ser en stadig ökning i hela Sverige.

Viljan att ta en tredje dos vaccin upplever hon som stor.

– Tittar man på riket så har vi ingen anledning att tro att det finns någon påtaglig vaccinationsovilja utan detta är grupper som redan har en hög vaccinationstäckning.

– Men det viktiga nu är att regionerna tar sikte på att komma så långt som möjligt med gruppen 65+ före jul- och nyårshelgerna.

Nästan 82 procent av svenskarna över 16 år är dubbelvaccinerade mot covid-19.