Rysk varning till väst: ”Träng inte in oss i ett hörn”

Publicerad 2022-03-29

Den ryska ledningen funderar inte på att använda kärnvapen, uppger Putins talesperson Dmitry Peskov.

Men han menar att man ligger i ett ”totalt krig” med västvärlden efter sanktionerna mot landet och varnar Nato:

– Träng inte in oss i ett hörn.

I en intervju med amerikanska public service-kanalen PBS i natt kommenterade Dmitry Peskov Bidens utspel utanför manus om att Putin borde avsättas, hotet om kärnvapen och om Ryssland i något läge kan anfalla ett Nato-land.

– Det är personliga förolämpningar. Och man kan knappast tänka sig en plats för personliga förolämpningar i retoriken från en politisk ledare och särskilt en politisk ledare i världens mäktigaste land, säger Peskov om Bidens ord i Polen om att Putin ”inte kan fortsätta vid makten”.

– Vi är ledsna för det. Och hans uttalanden om huruvida Putin borde eller inte borde sitta kvar vid makten är så klart oacceptabla.

”Träng inte in oss i ett hörn”, varnar Putins talesperson Dmitry Peskov.

Funderar inte på kärnvapen

Peskov fick frågor om de olika utspelen om kärnvapen som kommit från Kreml. Menar Putin att han kan använda kärnvapen om tredje part blandar sig i konflikten i Ukraina?

– Nä, jag tror inte det. Jag tror inte det. Men han var rätt djärv när han sa ”lägg er inte i detta”. Om man gör det har vi alla möjligheter att förhindra det och straffa dem som tänker lägga sig i, säger Peskov till PBS.

Han fick då frågan om han inte en gång för alla kan bekräfta att Ryssland inte tänker använda kärnvapen i samband med det pågående kriget.

– Ingen funderar på att använda kärnvapen, säger Dmitry Peskov.

Den ryske talespersonen fick också frågan om han ser en möjlig situation där Ryssland skulle bomba eller skicka in marktrupper i ett Nato-land.

– Nja, om det inte är en ömsesidig handling, om de inte tvingar oss att göra det så kan vi inte fundera på det. Vi vill inte fundera på det.

Peskov får frågor om hur Kreml ser på framtiden för den ryska ekonomin efter de sanktioner som införs efter invasionen.

Dmitry Peskov, här bakom Putin, kallar Bidens uttalande om Putin för ”personliga förolämpningar”.

Totalt krig

– Vi måste anpassa oss till de förhållanden som råder. Tyvärr är förhållandena rätt ovänliga. De är fientliga för oss. Vi har gått in i en fas av totalt krig. Länder i Västeuropa, USA, Kanada och Australien har startat krig mot oss i handel, ekonomin, i att beslagta vår egendom, våra tillgångar, i att blockera våra finansiella relationer, säger talespersonen.

Dmitry Peskov menar att man inte förstår sig på Ryssland och vad som ledde fram till invasionen i Ukraina.

– I flera decennier har vi sagt till väst att vi är rädda för att Nato expanderar österut. Vi är rädda för att Nato kommer närmare våra gränser med sin militära infrastruktur. Var vänliga och lös det. Träng inte in oss i ett hörn.

Om det faktum att invasionen har lett till fler Nato-styrkor än någonsin tidigare i Rysslands närområde:

– Du har rätt i att situationen är rätt oroande. Men vi är smarta nog att veta att även innan invasionen gjorde Nato samma sak, men med ett leende på läpparna och gradvis. Vi är djupt övertygade om att Nato inte är ett instrument för samarbete eller säkerhet, utan ett instrument för konfrontation, säger Dmitry Peskov till PBS.

Delar från en rysk stridsvagn på gatan i Kiev.