Planen: Köra bombbil till New York

Uppdaterad 2013-04-25 | Publicerad 2013-04-24

Berättade för kidnappningsoffer

Brödernas plan var att köra mot New York.

I bilen hade de mängder med vapen och sprängämnen.

Nya vittnesmål avslöjar brödernas misstänkta destination: New York.

När de misstänkta Bostonbombarna flydde från polisen kapade de en bil. Nu berättar bilens förare om brödernas misstänkta terrorplan.

Enligt en högt uppsatt person i rättsväsendet som tidningen Boston globe pratat med kan bröderna ha planerat att fly till New York med en bil full av bomber. Bröderna ska ha sagt: “Vi dödade precis en polis. Vi sprängde maratonet. Och nu ska vi åka till New York.", till mannen vars bil de kapade med honom i.

Motiven: Irak och Afghanistan

Ryska myndigheter ska ha kontaktat FBI flera gånger, inklusive en varning efter att FBI utrett den äldre av bröderna. Enligt Boston globe som pratat med senator Richard Burr från amerikanska senatens underrättelsekommitté ska Ryssland kontaktat FBI "minst en gång efter oktober 2011".

Dzhokhar Tsarnajev har erkänt bombattentatet mot Boston marathon, uppger Boston globe. Nu berättar han också om varför han och hans sju år äldre bror gjorde det.

Enligt Dzhokhar Tsarnajev låg ilskan efter Irak- och Afghanistankrigen bakom brödernas självradikalisering som ledde till attentatet där tre dog och hundratals skadades.

Samtidigt rapporterar flera medier om att en tredje person ska ha varit inblandade i brödernas radikalisering.

Träffade mystisk man

En oidentifierad man vid namn Misha kan vara hjärnan bakom bombdådet i Boston.

Enligt familjemedlemmar var det han som drev den misstänkte Tamerlan mot religiös extremism.

– När Misha pratade lyssnade Tamerlan, säger Elmirza Khozhugov, 26, till AP.

Tamerlan Tsarnajevs väg mot religiös extremism ska ha börjat under 2008 eller 2009.

Satt i köket i timtal

Då träffade han Misha – en armenisk man som konverterat från kristendomen till islam. Misha beskrivs som en något äldre, rundlagd, skallig man med ett lång rödaktigt skägg.

– På något sätt tog han kontroll över hans hjärna, säger Tamerlans farbror, Ruslan Tsarni, till AP.

Enligt Elmirza Khozhugov, ex-man till Tamerlans syster, kunde Misha sitta i hans kök i timtal.

– Misha berättade om islam. Han sa att "det är den bästa religionen och så är det". Att Mohammed sagt si och att Mohammed sagt så, säger hon.

Bytte liv

Samtidigt valde Tamerlan att sluta med sina största fritidsintressen: musik och boxning. Han hoppade till och med av en musikutbildning efter några veckor.

– 'Musik stöds inte av islam' och 'Misha sa att det inte är bra att skapa musik. Att det inte är riktigt bra att lyssna på musik', sa Tamerlan när jag frågade varför, berättar Khozhugov.

I stället började ett brinnande intresse för extremistisk propaganda producerad av al-Qaida, antisemitisk litteratur och konspiratoriska hemsidor som framhåller idén att CIA låg bakom terroristattackerna elfte september 2001, skriver AP.

Under hela förvandlingen fortsatte Tamerlan influera sin yngre bror Dzhokhar Tsarnajev, 19, som nu riskerar dödstraff för delaktighet i bombdådet.

– Dzhokhar älskade honom. Han skulle göra vad som helst som Tamerlan sa åt honom att göra, säger Khozhugov.

Enligt AP är det fortfarande oklart om FBI har fått tag på Misha.