IS: ”Bara början på en storm”

Publicerad 2015-11-14

Terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för attackerna i Paris. I ett uttalande skriver gruppen att Frankrike är dess huvudmål och att attackerna är ”början på en storm”.

Terrorattackerna i Paris i går kväll har krävt 128 människors liv. Enligt nyhetsbyrån AP är dåden de dödligaste i landet sedan andra världskriget. Extremistiska Islamiska staten, IS, har tagit på sig skulden i ett uttalande på franska och arabiska, skriver AP.

”Utvalda platser”

Det är fortfarande inte klargjort utom allt tvivel att uttalandet är äkta, men det bär organisationens logga och påminner om tidigare uttalanden från gruppen.

I uttalandet skriver man bland annat att de platser som attackerades var noggrannt utvalda, enligt The Guardian.

”Åtta bröder som bar bombbälten och skjutvapen attackerade områden i hjärtat av den franska huvudstaden som var specifikt utvalda i förväg”.

IS säger att Frankrike inte kommer att få leva i fred förrän de överger sin nuvarande politik, enligt Reuters:

”Frankrike, och alla nationer som följer i dess fotspår, ska veta att de kommer att förbli högst upp på Islamiska statens lista över mål”, skriver gruppen.

”Förolämpat vår profet”

IS säger att attackerna är ”början på en storm” och att Frankrike är dess huvudmål, eftersom landet ”har vågat förolämpa vår profet, har skrutit om att ha slagits mot islam i Frankrike och har attackerat muslimer i kalifatet med sina plan”.

Frankrikes president Francois Hollande har kallat attackerna för ”en krigshandling”.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås