Expertens larm – risk för räkbrist: ”Extra dyrt i år”

Publicerad 2022-07-09

Räkbrist hotar den svenska sommaren.

På grund av skenande bränslepriser blir utbudet av skaldjur mindre.

– Det finns en risk att det blir extra dyrt i år, säger fiskeexperten Peter Ronelöv Olsson.

Kriget i Ukraina har gjort att bränslepriserna i Sverige skenat. För svenska fiskare innebär höjningen att det kostar mer att ge sig ut till havs. Det kan i sin tur innebära att utbudet av räkor minskar i sommar.

– Det finns en risk för räkbrist, säger Peter Ronelöv Olsson, fiskeexpert och ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation och fortsätter:

– Det är låg lönsamhet för våra båtar när bränslepriset stiger så otroligt mycket. Några fiskare har fått sätta stopp för verksamheten och av de som har hållit igång har vissa inte kunnat få sin lön, säger Peter Ronelöv Olsson.

Det kan bli en brist på ”det rosa guldet” från havet i år. Fiskarna har svårt att få lönsamhet i och med det höga bränslepriset – vilket i sin tur kan leda till färre räkor på våra bord i sommar.

Räkbristen gör även att priserna stiger.

– Det blir ju alltid en större efterfrågan på sommaren och priset drivs upp. Det är dyrt varje sommar men det finns en risk för att det blir extra dyrt i år, säger han.

”Priset hänger inte med”

Priset på räkorna bestäms på de auktioner som genomförs. Det gör att priset inte kan justeras efter omkostnaderna.

– Frågan är om vi måste lämna den traditionen och göra något annat. Men det här har pågått i över 100 år och det har gagnat oss förut. Men när vi har höga omkostnader så hänger inte priset med, säger han.

Situationen påverkar inte bara konsumenterna. Ronelöv Olsson säger att många fiskare mår väldigt dåligt på grund av läget.

– Det är stressande att ha ett företag i den här situationen, säger han.

Samma problem finns även i grannländerna.

– Det är inte bara svenska fiskare som drabbas av det här. Även norska och danska räkfiskare har samma utmaning, säger Ronelöv Olsson.

Tobias Strede,  fiskhandlade i Hötorgshallen i Stockholm.

”Folk gråter nästan”

Tobias Strede är fiskhandlade i Hötorgshallen i Stockholm. För honom är prishöjningarna påtagliga.

– Det är en stor skillnad i pris på flera hundra procent, nu kan det vara skillnad på 300,400 eller 500 kronor per kilo, säger han.

Hur påverkar det här er i branschen?

– Det påverkar oss jättemycket, så klart. De få gånger vi inte haft räkor står folk nästan och gråter. En fiskhandel utan räkor är ingen fiskhandel.

Peter Ronelöv Olsson.

Följ ämnen i artikeln