Hon tar över stan efter ryskt intåg: ”Håll er lugna”

Publicerad 2022-03-13

Borgmästaren i Melitopol fördes bort med en säck över huvudet av ryska soldater.

Ett dygn senare installerades en ny i den ryskockuperade staden.

– Håll er lugna, säger Galina Danilchenko.

Borgmästaren Ivan Fedorov är den första valde företrädaren som gripits och förts bort sedan invasionen inleddes för mer än två veckor sedan.

Staden Melitopol, i södra Ukraina mellan Mariupol och Kherson, intogs bara några dagar efter att ryska styrkor korsade gränsen.

Fedorov greps under dramatiska former på fredagen.

– Han har vägrat samarbeta med ryssarna, säger parlamentet i ett uttalande.

Fördes bort med säck över huvudet

Övervakningsbilder visade hur han fördes bort med en säck över huvudet av tio ryska soldater vid stadens kriscenter.

– Det här är ett uppenbart tecken på svaghet hos angriparna. De har nått en ny fas av terror där de fysiskt försöker eliminera representanter för Ukrainas legitima lokala myndigheter, sa president Zelenskyj i ett tal under natten till lördagen.

– Kidnappningen är därför inte bara ett brott mot en specifik person, ett specifikt område och inte bara mot Ukraina. Det är ett brott mot demokratin. De ryska angriparna beter sig som IS-terrorister.

Åklagaren i ryskkontrollerade utbrytarregionen Luhansk uppger att Fedorov är misstänkt för terrorbrott och är under utredning.

Galina Danilchenko

Anklagas för terror

De anklagar honom för att ”assistera och finansiera terrorverksamhet och vara del av ett kriminellt nätverk”.

Trots att Melitopol ockuperas av ryska trupper vågade sig hundratals invånare ut på gatorna för att demonstrera mot gripandet och skrek ”frihet åt borgmästaren” utanför stadshuset.

Nu har Galina Danilchenko, tidigare ledamot av stadens styre, installerats som tillförordnad borgmästare i den ryskkontrollerade staden.

Hon har hållit ett kort tv-tal där hon kritiserar folk som ”försöker destabilisera situationen och provocera fram en dålig reaktion”.

Ett krigsbrott

– Håll er lugna och håll er borta från sådana provokationer, sa Danilchenko enligt The Guardian.

– Jag ber valda företrädare på alla nivåer, eftersom ni valts av folket är det ert ansvar att bry er om invånarnas välbefinnande.

Ukrainas utrikesdepartement har kallat gripandet av Ivan Fedorov för ett krigsbrott – och under natten sa Zelenskyj att Ryssland försöker splittra landet genom att skapa ”pseudo-republiker”.

– De utpressar lokala leder, sätter press på myndighetspersoner och letar efter någon att muta.

Bilden som uppges när borgmästaren i Metipol, Ivan Fedorov, förs bort med en säck över huvudet av ryska soldater.