Kravallpolis och bombhundar när Trump åtalas

Publicerad 2023-06-13

MIAMI. Donald Trump är formellt ”arresterad”, men har förklarat sig själv oskyldig.

Hundratals personer skrek ”Vi vill ha Trump!” när ex-presidenten anlände till domstolsförhandlingen.

Kravallpolis är på tå. Bombhundar har sniffat i parken utanför domstolen.

De senaste dagarna har människor varit oroliga för potentiellt kaos när Trump anländer till rätten, i takt med att våldsretoriken trissats upp online från hans supportrar.

Hundratals personer har samlats utanför domstolen i Miami.

Men området har varit relativt lugnt. Försäljare säljer frukt och t-shirts med Trumps ansikte och orden ”Oskyldig”. Ett par hundra personer är på plats för att hylla expresidenten, i USA-patriotiska dräkter, med flaggdränkta jeepar och sånger.

Ex-presidenten Donald Trump lämnar Trump National Doral resort för att ta sig till domstolen i Miami.

Ett par gånger har det blivit uppjagad stämning när demonstranter drabbat samman, bland annat när Trumpmotståndare rusat in i klungan och skrikit ”Trump är en dick”.

Nu är Donald Trump formellt ”arresterad”. Enligt svensk terminologi finns inget motsvarande steg. Trump är alltså inte frihetsberövad.

Ex-presidenten svarade på anklagelserna med att han är ”icke skyldig”

”Är här för att fira”

Nadine Seila, 58, är en av dem som firar att Trump nu åtalas för de topphemliga, känsliga dokument som han förvarat på Mar-a-Lago och som han försökt stoppa myndigheter från att ta tillbaka.

– Äntligen ska han hållas ansvarig för något! Jag är här för att fira – det är därför vi har ballonger med oss, säger hon och pekar.

– Trump står inte över lagen. Vi försöker hålla honom ansvarig.

Nadine Seila, 58, är en av de som firar att Trump åtalas.

Trump kommer höra de 37 åtalspunkter han anklagas för och sannolikt förklara sig icke skyldig.

Enligt uppgifter till ABC News kommer han inte sättas i handfängsel under processen. Man kommer inte heller att ta en så kallad ”mugshot”, en bild för att identifiera åtalade.

Kan lyftas av åtalet

Trumpanhängaren Gregg Donovan, 63, tycker att åtalet mot Trump är djupt orättvist. Likt många andra Trumpsupportrar på plats vill han hellre peka på snedsteg de anser att Biden har gjort som president. Många litar inte längre på rättssystemet, de anser att det är politiskt snedvridet.

Experter menar att åtalet mot Trump är mycket allvarligt och innefattar brott som skulle kunna leda till långa fängelsestraff.

Om Trump döms tror dock Gregg Donovan att en ny republikansk president kommer benåda expresidenten.
Dessutom menar han att Trumps opinionssiffror kommer få en boost av åtalet, och att fler republikanskt sluter upp bakom honom inför presidentvalet 2024.

– Det är som att försöka släcka eld med bensin, säger Gregg.

Följ ämnen i artikeln