Dadgostar i knarkbråk efter debatten: ”Enögt”

Publicerad 2022-02-08

Nooshi Dadgostar upprepade gång på gång sin talepunkt att gängkriminaliteten beror på narkotikahandeln – och att den politiska eliten inte vågar ta tag i det.

– Man måste sluta dra linor på Stureplan, sa V-ledaren.

Teorin dömdes ut som enögd och ”obegriplig” av flera partiledarkollegor efter debatten.

Skjutningar, gängkriminalitet och utsatta områden dominerade den andra halvan av kvällens partiledardebatt i TV4. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar sa flera gånger att de övriga partiledarna inte tar kopplingen mellan gängskjutningar och knarkhandel på allvar.

Ebba Busch ifrågasatte V-ledarens påstående och menade att det lät som att politikerna inte skulle vilja ”stöta sig med knarkhandeln”.

– Nooshi fokuserar enögt på knarkhandel och missar den brottslighet som går ut på att förnedra brottsoffer, sa KD-ledaren Ebba Busch.

Nooshi Dadgostar stod på sig. Efter debatten sa hon till Aftonbladet:

– Det är ett hyckleri från den politiska eliten att man inte ser att det handlar om pengar. Gängen krigar om pengar som kommer från innerstäderna. Bara i Stockholms innerstad köps det narkotika för 30 miljoner i veckan, man måste strypa den pengatillförseln. Man måste sluta dra linor på Stureplan – det är det som leder till att någon blir skjuten i en förort.

Vänsterpartiets partiledare i TV4:s debatt.

Obegriplig synpunkt

Flertalet av partiledarkollegorna avfärdade efter debatten teorin som lanserades av Nooshi Dadgostar.

– Jag skulle säga att narkotikahandel är förmodligen ett av de brotten som svensk polis prioriterar som mest. Det där som Nooshi har fått för sig är bara struntprat, sa L-ledaren Nyamko Sabuni.

Också Ulf Kristersson var kritisk till beskrivningen av att den politiska eliten inte skulle våga ta tag i narkotikaproblemen.

– Jag tycker det var en ganska obegriplig synpunkt. Jag tror att Nooshi Dadgostar är lika mycket mot knark som jag och alla vi andra är men narkotika finns i väldigt många länder, i väldigt många städer, men ingen av dem har lika mycket grov kriminalitet, skjutningar och gängmord som Sverige har så den förklaringen håller inte. Sen ska man ändå bekämpa narkotika av många andra sociala skäl naturligtvis.

Kritik för att säga nej till allt

I debatten om gängbrottslighet fick statsminister Magdalena Andersson hård kritik från högeroppositionen om att säga nej till merparten av deras förslag.

– Ni säger nej, ni säger nej. Men varför säger ni då nej till alla åtgärder som föreslås och som polisen vill ha? Vad gör ni för att stå upp för brottsoffren och polisen? sa Ebba Busch.

Ulf Kristersson angrep bland annat Andersson för att inte på allvar ta bort straffrabatten för ungdomar.

– Vi ska ha danska straff för svenska kriminella. Ungdomsrabatt måste bort, sa han.

Magdalena Andersson sa till Aftonbladet efter debatten att fler gängkriminella sitter i fängelse nu än någonsin i Sverige.

– Det råder inga stora politiska skillnader om att vi ska skärpa straffen och ha fler poliser. Däremot står högern helt tom om hur vi ska bryta nyrekryteringen.

Följ ämnen i artikeln