UD: 100 svenskar får lämna Gaza i dag

Publicerad 2023-11-14

Ytterligare 100 svenskar ska få lämna Gaza i dag.

Detta blir andra dagen i rad som svenska medborgare evakueras från det krigsdrabbade området.

UD uppger att 60 personer hittills korsat gränsen över till Egypten.

Följ ämnen

80 av de totalt 500 svenska medborgare som Utrikesdepartementet uppgett befinner sig i Gaza fick under måndagen tillstånd att lämna det krigsdrabbade området.

Sammanlagt korsade 60 svenskar gränsen samma dag. Det uppgav Svante Liljegren, chef på UD:s konsulära enhet i SVT: s Aktuellt.

– En del har tackat nej, en del har vi inte fått tag på och en del har inte kunnat ta sig till gränsövergången då det råder krigstillstånd, säger han om de 20 människor som inte evakuerats.

Ytterligare 100 svenskar evakueras

Under måndagseftermiddagen kom beskedet att ytterligare 100 svenskar får samma möjlighet att evakueras under tisdagen.

”UD kontaktar nu dessa personer via sms, e-post och telefon för att säkerställa att de nås av denna information", skrev UD i ett mail till Aftonbladet.

Totalt finns 101 personer med svenskt medborgarskap och en med uppehållstillstånd med på en namnlista som publicerats av lokala myndigheter i Gaza.

Listan över svenskar består i huvudsak av familjer. Majoriteten av personerna är barn under 18 år, varav ett 30-tal är tolv år eller yngre. Den yngsta på listan är en ettåring, skriver TT.

Enligt Svante Liljegren är Sverige ett av de länder som har flest medborgare i Gaza och menar att det kan ha varit en av orsakerna till att det dröjt innan svenskar fått tillåtelse att evakueras.

Palestinier väntar vid gränsövergången i Rafah.

Billström: Eget ansvar när man åkt till Gaza

Regeringen har fått stark kritik för att inte göra tillräckligt för de svenskar som tydligt uppgett att de är fast på Gazaremsan och uppgett att de vill lämna.

Den bilden delas dock inte av utrikesminister Tobias Billström.

I en intervju med SVT Nyheter säger utrikesministern att det vilar ett stort eget ansvar på de svenska medborgare som befinner sig i Gaza.

– Jag understryker att UD sedan tio år tillbaka har haft en avrådan om att resa in i Gaza. De som vistas där har trotsat denna avrådan och rest dit på eget bevåg, säger han.