Ormjägarnas vapnen – som ska lura Sir Väs

Fyraåriga kungskobran på rymmen i Skansenakvariet

Publicerad 2022-10-23

Dygn två av jakten på den dödliga giftormen Sir Väs, 4, går mot sitt slut.

Än så länge har ormjägarna gått bet på att överlista den slingrande utbrytarkungen.

Men med hjälp av mjöl, klubbor, klister, döda råttor och avloppskameror hoppas man att turen ska vända.

Kungskobran Sir Väs, 4 – eller Houdini som han numera kallas – har varit på rymmen i Skansenakvariet sedan i lördags eftermiddag, då han tog sig ut ur sitt terrarium genom en lamparmatur.

– Han var nyfiken, sträckte på sig och åkte ut genom lamparmaturen i taket. Vi har haft kungskobror där i 15 år och något liknande har aldrig hänt, säger Skansenakvariets chef Jonas Wahlström.

Han har kallat in sina bästa ormjägare med över 30 års erfarenhet för att få tag på den nyfikne fyraåringen. Jakten leds av erfarne djurskötaren Bosse Jonsson.

Bosse Jonsson är en av de som försöker fånga in Sir Väs.

Ormjägarvapnen

Med sig har ormjägarna en hel arsenal av hjälpmedel. Mjöl, döda råttor och små kameror har satts in. Men någon skyddsutrustning handlar det inte om, enligt Wahlström.

Däremot har de utrustats med långa krokar som liknar golfklubbor för att fånga in ormen.

Men för att man ska kunna använda dem måste man hitta den listige kobran först. Något som inte visat sig vara helt enkelt.

– Det tar sin tid att leta efter en orm, men vi vet ungefär i vilket område den befinner sig, säger Jonas Wahlström.

Beprövat knep

Bland det första de erfarna ormjägarna gjorde var att lägga ut linjer med mjöl runt om i akvariet, enligt uppgift ett beprövat knep bland ormfångare.

Det är ett sätt att spåra ormen, om han slingrar sig förbi så lämnar han ett spår i mjölet.

Men efter en lång natt utan resultat är den senaste teorin att Sir Väs gömmer sig i något av de skrymslen som finns i den gamla akvariebyggnaden.

– Det är svalare där, förklarar Jonas Wahlström.

Här tar sig Sir Väs in i armaturen.

Gömmer sig i kulisserna

Under årens lopp har man byggt flera kulisser på Skansenakvariet, bland annat för att delar av terrariet ska likna en grotta. De gör att det finns många platser att gömma sig på för en orm som vill hålla sig undan.

När Aftonbladet vid lunchtid på söndagen pratade Bosse Jonsson väntade han på att en speciell kamera skulle anlända till akvariet.

Enligt uppgifter handlar det om en tunn liten kamera med en 50 meter fiberkabel, egentligen avsedd för avlopp. Med den ska man kunna filma in i alla vinklar och vrår – utan att riva kulisserna eller riskera att bli biten av en påkommen giftorm.

Skansenakvariet.

Världens största giftorm

Kungskobran kan bli upp till sex meter lång kan den bli. Rymlingen Sir Väs/Houdini är dock mindre, omkring två och en halv meter, enligt Jonas Wahlström.

Han är inte aggressiv – men bör behandlas med respekt. Bits han kan giftet i värsta fall döda inom en timme om inget motserum ges.

– Att hantera giftormar, det är ungefär som att vara elektriker. Om du och jag som inte är elektriker skulle börja koppla ström så vore det livsfarligt. Samma sak här, har man kännedom om och kan hantera giftormar så är det inte så farligt, säger Jonas Wahlström.

Sir Vääs, 4, i sitt terrarium – bara någon timme innan han försvann.

Döda råttor

Under söndagen har döda råttor har lagts ut runt om i byggnaden, i hopp om att den fyraårige ormen ska bli sugen.

Man har även placerat ut klisterfällor med ett specialklister där Sir Väs skulle kunna fastna.

När söndagskvällen går mot natt får vi konstatera att det hittills är den långe utbrytarkungen som dominerar matchen mot ormjägarna – deras överlägsna erfarenhet till trots.

Hur han står sig natt två på rymmen återstår att se.