Längs kanalen blomstrar snödropparna.
Foto: Robert Rosén
Längs kanalen blomstrar snödropparna.

Våren anländer till Malmö i helgen

Publicerad:
Uppdaterad:
Längs kanalen blomstrar snödropparna.
Foto: Robert Rosén
Längs kanalen blomstrar snödropparna.

NYHETER

Vårkänslorna har infunnit sig i Malmö ett bra tag.

På lördag ser våren till slut också ut att anlända till staden.

– Med största sannolikhet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.se.

Redan vid årsskiftet började vårblommor att blomstra i Malmö och i januari var det rekordvarmt. Trots vårkänslorna har det enligt den meterologiska definitionen inte blivit vår än. Det får bli vår först den 15 februari – och på lördag kommer våren av allt att döma anlända.

– Med största sannolikhet kommer våren då till stora delar av södra Sverige, i Götaland och uppemot Svealand, med första möjliga vårdatum, säger Mikael Sjöstrand, metorolog vid Klart.se.

Enligt SMHI är normaldatumet för vårens ankomst i Malmö den 22 februari, men i år ser den alltså ut att komma en vecka tidigare.

– I sydspetsen ner mot Falsterbo sker det på första möjliga datum nästan varje år medan det varierar från år till år i Malmö. Det kan inte vara tidigare än den 15 februari och det brukar inte vara så mycket senare heller, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Robert Rosén
I tisdags låg ett hageltäcke över Malmö - men nu på lördag blir det vår.

Mildare luft i helgen

De senaste dagarna har det dock inte varit några vårkänslor i Skåne, med kallare temperaturer och en stor hagelskur på tisdagen. Den kallare luften väntas också stanna kvar under torsdagen och fredagen.

Men i helgen kommer mildare luft in igen – tillsammans med regnet.

– Till helgen blir det 9–10 grader i de sydvästra delarna av Skåne. Det blir riktigt milt igen i helgen med plusgrader som håller i sig både dagtid och nattid under nästa vecka. Det gör att det då kommer att bli vår den 15 februari.

Hårda vindbyar att vänta

Även om skåningarna kan räkna med att det blir vår till helgen lär det inte infinna sig några vårkänslor.

– Det ser återigen ut att bli lite oväder i helgen. Det kommer troligtvis vara mycket hårda vindbyar i kombination med regn eller regnskurar. Troligtvis kommer det inte vara stormbyar men det kommer bli riktigt blåsigt och blött under helgen.

För att det ska räknas som vår ska det vara plusgrader sju dagar i följd efter den 15 februari, vilket gör att man kan bekräfta att våren anlänt först den 22 februari.

Beskedet att våren anländer i helgen innebär också att Skåne blir utan vinter 2019/2020.

Foto: Janerik Henriksson/TT

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE