Hundratals av IS lastbilar bombade

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-16

Trycket mot Islamiska staten blir hårdare.

USA har under måndagen bombat hundratals lastbilar som använts för oljesmuggling.

Förhoppningen är att strypa en av terrornätverkets viktigaste inkomstkällor – som gett uppemot 350 miljoner kronor per månad.

För första gången har amerikanska stridsflygplan attackerat delar av den apparat som varit en stor och viktig inkomstkälla för IS.

Utvinningen och exporten av råolja från Syrien uppges ha bringat inkomster på uppemot 40 miljoner dollar per månad, mostvarande 347 miljoner kronor.

Sex plan användes

Nu har 116 lastbilar som använts för smugglingen förstörts i en attack i området Deir al-Zour nära gränsen till Irak.

Attacken har varit planerad redan innan fredagens attentat i Paris och uppges vara en del av en mer omfattande operation mot IS, skriver The New York Times.

Fyra plan av typen A-10 och två AC-130 uppges ha deltagit i måndagens attack som är en del av att slå ut IS infrastruktur. Tidigare uppges USA ha avhållit sig från att attackera transportfordonen av oro för civila förluster.

Operationen går under namnet Tidal Wave II, vilket hänvisar till en liknande strategi från andra världskriget då man slog till mot Rumäniens oljeindustri för att bekämpa Nazityskland. Namnet föreslogs av generalen Sean MacFarland, som i september tog över ledningen för den internationella koalitionens insatser i Irak och Syrien.

Tunga bomber

För att minimera risken för civila uppges drönare noggrant ha följt så många som 1 000 lastbilar och under måndagen var 295 stycken i området, varav mer än en tredjedel alltså förstördes.

Piloterna ska ha sett chaufförer fly mot närliggande tält, men valt att inte attackera dem.

Planen ska ha släppt dussintals bomber på dryga 227 kilo styck och följt upp med tung eld från planens automatkanoner med 30 millimeters kaliber. Även 105 millimeters kanoner användes.

President Barack Obama uppgav under en presskonferens på söndagen att USA kommer att ”kraftigt utöka sina insatser, och arbeta med de andra i koalitionen” för att stoppa IS i Syrien och på andra ställen.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås