Nya hotet efter översvämningen – kemikalier i vattnet

Publicerad 2023-05-29

Minst 14 personer har dött och tiotusentals evakuerats i översvämningarna som drabbade regionen Emilia-Romagna i Italien.

Vattnet har börjat rinna undan i delar av området men nu kommer ett nytt hot – förorenat vatten.

Myndigheterna uppmanar nu invånare att vaccinera sig och bära skyddsmask.

I mitten av maj drabbades den italienska regionen Emilia-Romagna av den värsta översvämningen på hundra år. Skadorna tros uppgå till flera miljarder.

Stora mängder regn resulterade i översvämmade floder, ett stort antal jordskred och över 40 översvämmade städer. Efter den akuta krisen vid översvämningen kommer nu nästa larm – förorenat vatten kan komma att bli en stor hälsorisk.

Översvämningen slog hårt mot Emilia-Romagna regionen. I Faenza täcktes flera bilar med lera.

Kemikalier i vattnet

I staden Conselice, några mil öster om Bologna, har borgmästaren slagit larm om att vattnet förorenats. Avloppssystemet har skadats av översvämningarna och kemikalier från jordbruket och industrin kan ha läckt ut i vattnet.

Myndigheterna håller nu på att analysera det.

”Såklart finns det en stor önskan att börja städa upp och torka ut sina hem och verksamheter när det börjar bli torrt. Men vi måste vara försiktiga och skyddsåtgärder måste tas, så som att handskar och stövlar måste användas”, skriver borgmästaren Paola Pula i ett uttalande.

Översvämningen inträffade efter att extrema regnväder drabbade regionen.

Varnar för potentiella faror

Uppföranderegler har skickats ut från myndigheterna i regionen. Invånarna rekommenderas att ta en stelkrampsspruta. Det förorenade vattnet ökar även risken för infektioner som drabbar mag- och tarmsystemet.

”Det kan leda till kräkningar och diarré. Kom ihåg att inte röra din näsa och mun med smutsiga händer och tvätta dig med tvål”, skriver myndigheterna.

De stora vattenmassorna har också gjort att delar av staden har drabbats av hälsofarligt mögel. Boende uppmanas att använda skyddsmask eller täcka över munnen och näsan med en trasa.

Fält och gårdar i Faenza före och efter översvämningen

Slog hårt mot jordbruket

Förutom att städer och byggnader drabbats hårt och tiotusentals evakuerats i området har även jordbruket tagit stor skada.

Regionen är en av landets största jordbrukregioner, och är känd som en stor producent av frukter som päron, persikor, nektariner och aprikoser. Totalt står regionen för en tredjedel av Italiens fruktproduktion, rapporterar Reuters.

En branschorganisation för bönderna i Italien säger till Reuters att att nästan 15 miljoner fruktträd kan komma att ruttna sönder. Minst 400 miljoner kilo vete ska även ha förstörts.

Prognosen är att det kan ta flera år för jordbruket att återhämta sig.

Nu diskuteras det om olika stödpaket till regionen. Premiärminister Giorgia Meloni har även sagt att det kan bli aktuellt att söka stöd i Europeiska unionens solidaritetsfond för naturkatastrofer.

Floden Lamone i Faenza före och efter översvämningen

Följ ämnen i artikeln