Skolan gör allt för att bli av med Conrad, 8

Uppdaterad 2017-03-24 | Publicerad 2017-03-21

Skolan vägrar att ge Conrad Dahl, 8, som har lindrig autism, det stöd han behöver.

De sa upp hans assistent och tog in sex olika personer på oregelbundet schema – en katastrof för ett barn med autism.

– Det är skrämmande att man på det sättet försöker avvisa ett barn, för att det kostar pengar, säger mamma Marie Dahl.

8-årige Conrad Dahl från Malmö har inte kunnat gå i skolan på hela hösten. Friskolan Runstyckets skola i Husie, där han gick i förskolan, tycker att det blir för dyrt att ha honom där, enligt Kalla fakta.

Han har nämligen en lindrig form av autism som gör att han hans språk utvecklas långsammare än andra barns. Diagnosen fick han när han var 5 år gammal.

Men flera utredningar, däribland skolans egen speciallärare, kom fram till att han är normalbegåvad och därför ska gå i helt vanlig skola.

Historien om Conrad berättas i kvällens ”Kalla Fakta” i TV4, som granskat fallet. Skolan hävdade att det var för dyrt att ge honom den assistenthjälp och stöd han behöver. När föräldrarna fortsatte att stå på sig anmälde skolan dem till socialtjänsten i Malmö.

– Det är skrämmande att man på det sättet försöker avvisa ett barn, för att det kostar pengar, säger Marie Dahl, mamma till Conrad.

”Oacceptabelt”

När det stod klart för skolan att det inte gick att få bort Conrad från friskolan genom hot och anmälan till socialtjänsten, krävde man 1,3 miljoner kronor extra från Malmö stad för att täcka kostnaderna för hans stöd. Skolan fick beviljat 300 000 kronor – och beskedet kom bara några dagar före skolstart hösten 2016.

Då sa skolan upp elevassistenten som var anställd och la fram ett schema med sex olika personer på ett oregelbundet schema. Ofta bytte Conrad resurs flera gånger om dagen. Det är en katastrof för ett barn med autism.

– När skolan hade bestämt att Conrad skulle ha flera olika elevassistenter så satte rektorn ihop ett litet album som han skulle ha i sin skolväska, säger mamma Marie Dahl och visar i programmet bilder på sex olika elevassistenter.

– Jag kunde inte ens ta in det. Jag förstår inte hur man tänker, det är så uppenbart att man gör det svårt istället för att hjälpa honom. Han kan om han får den trygghet han behöver, men istället gör de det svårt.

Skolan måste enligt lagen ge hennes son det stöd han behöver.

– Om man har autism och vanlig nivå på sin intellektuella utveckling finns ingen som kan vägra en att gå i vanlig klass eller skola, säger Christopher Gillberg, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som läst in sig på Conrads fall.

– Det här är helt oacceptabelt.

Rektorn flydde

Den första veckan i första klass blev outhärdlig för Conrad. Han mådde dåligt och fick så mycket ångest att föräldrarna bara efter några dagar fattade beslutet att hålla honom hemma istället – trots skolplikten.

– Det var katastrof från dag ett. Han blev bara oroligare och oroligare, säger Marie Dahl.

Deras krav för att han skulle komma tillbaka var att det fanns en enda elevassistent för Conrad.

Helen Widman, ägaren till Runstyckets skola, hävdade att skolan inte har råd att ge Conrad den hjälp han behöver. I årsredovisningen för bolaget har fem miljoner disponerats som vinstutdelning.

När Kalla faktas reporter försökte få en intervju med ägaren flydde hon in i sin bil och körde därifrån utan att prata med dem. I ett mejl skriver Helen Widman att hon inte kommenterar enskilda elever, trots att reportrarna hade fullmakt från Conrads föräldrar. Dessutom skriver hon att de fem miljonerna ska användas till att bygga om skolan.

Ska hitta ny skola åt Conrad

Nu har Conrad inte gått i skolan på över en termin. Han längtar dit, men hans föräldrar kräver först att han ska få det stöd han har rätt till.

– Jag vill inte ha skola här hemma, säger den lille pojken till sina föräldrar i programmet.

I mars 2017 tvingades skolan att betala 300 000 i vite för att de inte har kunnat erbjuda Conrad det stöd han behöver. Men det är försent – föräldrarna har bestämt att de måste hitta en ny skola åt Conrad.

– Vi kan inte samarbeta med skolledningen på skolan, säger Marie Dahl.

”Katastrof”

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, rasar över hur friskolan behandlat Conrad Dahl.

– Det här är katastrof. Det är ett tecken på att det är fel intentioner som styr skolan, säger hon.

– Skolan borde ha fått se till att Conrad fått det stöd han behöver och fått träffa en speciallärare, det är skolans skyldighet.