Varja, 10, kritiserade kriget – då kom polis till skolan

Publicerad 2023-01-24

Ryska Varja, 10, hoppade över några propagandalektioner i skolan och uttalade sig negativt om kriget i Ukraina.

Det slutade med husrannsakan och övervakning av familjen.

– De klämde in oss i en polisbil på skolgården, berättar mamma Jelena Zjoliker, 38.

Sedan september 2022 har alla ryska skolelever lektioner som kallas ”Samtal om viktiga saker”. Lektionerna är till för att sprida Putins bild av vad som pågår i Ukraina och för att öka elevernas patriotism.

När femteklassaren Varvara Galkina – som kallas Varja – inte hade varit med på sju propagandalektioner i skolan i Moskva kopplades polis och sociala myndigheter in. I ett beslut den 25 oktober skriver socialtjänsten:

”Minderåriga Varvara Galkina har i sociala medier spridit en bild av en Madonna med gloria runt huvudet och inskriften ”Ära åt Ukraina”. Bilden var tillgänglig för ett obegränsat antal människor. Figuren håller i sina händer ett amerikanskt Javelin-pansarskott. Dessutom ordnade Varvara Galkina en omröstning i elevernas chatt på Messenger med frågan ”Är du för att Putin dödar ukrainare eller är du för fred?”

Varjas mamma Jelena Zjoliker, 38, säger till tidningen Mediazona att det är oklart exakt vad dottern har gjort, eftersom mamman fortfarande tre månader senare inte fått se någon skärmdump från elevchatten:

– Till mig säger Varja att en pojke skrev negativt om Zelenskyj i chatten, något i stil med att ”Zelenskyj är en clown, håller ni med mig?” Varja har inte berättat exakt vad hon skrev, bara att hon ”frågade något”. Inläggen finns inte kvar, eftersom de automatiskt försvinner efter ett tag, säger mamma Jelena, som berättar att dottern ”tyckte om färgerna” på Madonna-bilden och att hon därför hade använt den.

10-åriga Varja kritiserade Putin i skolan. Då hämtades hon av polis.

”Varja skapar oro bland klassens föräldrar”

Skolans rektor Majja Bulajeva skickade en anmälan till socialtjänsten, med anledning av flickans ”destruktiva beteende”. Hennes chattinlägg hade ”skapat oro” bland klassens föräldrar, ansåg klassföreståndaren Tatjana Glazunova.

Under en lektion den 5 oktober beordrades Varja till skoladministrationen. Hon fördes till ett rum där en polis, en socialarbetare och en okänd man började fråga ut henne om hennes hemförhållanden, berättar mamma Jelena.

Jelena blev uppringd på jobbet och uppmanad att genast komma till skolan eftersom dottern hade begått en ”administrativ rättslig överträdelse”. När Jelena varit på plats en stund sade polisen att mor och dotter måste följa med till polisstationen för att ”fastställa deras identiteter”.

– Varja började gråta och det blev stökigt. De klämde in oss i en polisbil på skolgården. På skoltrappan stod några föräldrar och jag skrek till dem ”ta en bild, någon”. De tittade upp från sina telefoner, men ingen gjorde något, säger Jelena till Mediazona.

”De grävde bland våra sängkläder”

Efter förhör på polisstationen, där ytterligare fem personer som inte ville uppge sina namn deltog, följde hela delegationen med Jelena och Varja hem:

– Jag var jätterädd. Vid vår dörr sade jag ”visa mig en husrannsakan”, men det gjorde de inte. De kollade varenda hörn, grävde bland sängkläderna, tittade i min dator och ställde frågor om mina sociala medier, säger Jelena.

De okända personerna betedde sig som vid en husrannsakan och Jelena utgår från att de letade efter en anledning att åtala henne för ”diskreditering av den ryska armén”, vilket de inte hittade.

Sedan 25 oktober står familjen under övervakning från socialtjänsten, eftersom Jelena inte anses uppfylla sina föräldraplikter. Hon har fått en varning, och mor och dotter måste regelbundet uppsöka socialtjänsten för samtal.

Jelena överklagade socialtjänstens beslut. Men i slutet av december slog Kuzminskij-domstolen fast att beslutet fortfarande gäller.

Polishämtningen har satt spår i Varja, som ibland vaknar mitt i natten:

– Då kommer hon in till mig och säger: ”Mamma, jag kommer väl inte hamna i fängelse?”, berättar Jelena för sajten Romb.

Varjas rektor Majja Bulajeva polisanmälde den 10-åriga flickan för ”destruktivt beteende”.