Region Uppsala tar höjd – kan bli som för Italien

Uppdaterad 2020-03-17 | Publicerad 2020-03-16

Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Uppsala.

Region Uppsala befinner sig ännu inte i något stabsläge på grund av virushotet, däremot räknar man med att läget kommer att förvärras avsevärt.

– Vi har det värsta framför oss, berättade Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Uppsala, på måndagens presskonferens.

På måndagseftermiddagen hade Region Uppsala kallat till ännu en presskonferens med anledning av coronavirusets fortsatta spridning, och budskapet från regionens experter var tydligt.

– Fokus kommer att vara att ge bra vård till de som kräver intensivvård, och skydda våra äldre och extra utsatta. Vi har sett orostecken från Italien, och Region Uppsala kommer att ta höjd för ett liknande scenario som i Italien, säger Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Uppsala, som berättade att läget i vården annars är ganska bra just nu.

– En viss del av vården är extremt påverkad, och andra delar inte alls påverkad. Vi vet dock att det kommer att bli jobbigare, vi har det värsta framför oss.

Akademiska sjukhus provtagningstält utanför infektionsavdelningen.

En person vårdas på intensiven

På presskonferensen berättade också Region Uppsala att man hittills har 46 bekräftade fall av coronaviruset i Uppsala län, varav tre av dem är inlagda för vård. För en av dem är läget allvarligt.

– En av de inneliggande patienterna befinner sig tyvärr på intensivvårdsavdelningen, och personen har blivit sämre under veckan, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionsmottagningen vid Akademiska sjukhuset som också berättar att Akademiska sjukhuset just nu har problem med provtagningarna.

–Labbet hinner inte med att analysera prover i den takt man vill. Man hoppas vara i kapp med själva provtagningen inom kort. Analyserna däremot kan dröja mellan ett eller kanske två dygn innan man får svar, fortsätter Fredrik Sund.

Följ ämnen i artikeln