Danmark oroar sig över "riktigt stort hål" i Nord Stream

Ann Linde: Sammankallar krishantering

Med bara timmars mellanrum upptäcktes tre läckor på Nord Stream 1 och 2.

Nu uppger danska Energistyrelsen att stora mängder gas läcker ut.

– Det här är ingen liten spricka. Det är ett riktigt stort hål, säger Kristoffer Böttzauw, direktör för myndigheten.

På tisdagen är det fortfarande oklart vad har som orsakat läckagen på Nord Stream 1 och 2. Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att man inte utesluter att det kan röra sig om ett sabotage.

– Det är en ovanlig situation, att det finns tre läckor med avstånd till varandra. Därför är det svårt att föreställa sig att det är en slump, säger Mette Frederiksen till TV2.

På tisdagen meddelar också utrikesminister Ann Linde (S) att regeringen kallat till en krishanteringen med anledning av gasläckorna.

– Så fort vi fick kännedom om det sammankallade vi krishanteringen på regeringskansliet och andra myndigheter, säger hon.

Hon säger att hon har kontakt med sin danska ministerkollega och att man eventuellt ska ha ett möte under kvällen.

– Mötet kommer att handla om hur mycket vi vet.

Utrikesminister Ann Linde
Utrikesminister Ann Linde

Oroar sig över "riktigt stort hål"

Danska Energistyrelsen misstänker att det finns ett ”riktigt stort hål” på Nord Streams gasledningar, rapporterar Berlingske.

I nuläget har myndigheten inte kunnat närma sig läckorna. Men de baserar sin analys på att det läckt ut ”mycket gas” hittills.

– Vi är oroliga över vad som har hänt där ute. Och om det är andra saker på väg, säger Kristoffer Böttzauw, direktör för Energistyrelsen, till tidningen.

Energistyrelsen har också bett det statliga elföretaget Energinet att höja beredskapsnivån för el- och gassektorn efter läckorna.

Enligt Bloomberg uppger en tysk säkerhetskälla att man misstänker att det handlar om en ”våldsam handling” snarare än ett tekniskt fel som orsakat läckagen.

Även den tyska tidningen Tagesspiegel uppgav under natten mot tisdagen att Tysklands regering utgår från teorin att det handlar om medvetna angrepp.

Upptäcktes med timmars mellanrum

Det första läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes när stora områden med bubblor syntes på ytan utanför den danska ön Bornholm på måndagen.

Klockan 13.52 förbjöds båtar och flygplan att åka närmare än fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter från platsen.

Timmar senare upptäcktes de två läckagen på Nord Stream 1. Klockan 20.41 utfärdades därför nya navigationsvarningar på två ställen längre åt nordost.

Nord Stream: Analyserar situationen

En talesperson för bolaget Nord Stream AG, som sköter driften av ledningarna, säger på tisdagseftermiddagen att man ännu inte vet vad som orsakat skadorna.

– Vi utreder det vidare. Vi jobbar på för fullt, säger han till Aftonbladet.

Flera länder spekulerar i att det kan röra sig om ett sabotage, vad säger ni om det?

– Precis som du säger är det spekulationer, vi måste utreda vad som har hänt innan vi kan säga något, säger han.

I nuläget är det också oklart hur ledningarna ska lagas. Det finns inte heller något prognos för när de beräknas vara lagade.

– Det är olika beroende på vilken typ av skador som har uppstått. Vi analyserar det nu, fortsätter han.

Publisert:

LÄS VIDARE