Ramaskri efter polisens mångmiljonkampanj – nu raderas alla avsnitt

Uppdaterad 2020-12-10 | Publicerad 2020-12-09

Prakthaveri. Kränkande. Olagligt.

Polisens bekostade realityserie har fått allt annat än positiva omdömen. Nu tas samtliga avsnitt bort.

Men enligt Polisen beror det inte på det kraftigt kritiserade innehållet.

– Vi har fått mycket positiv respons, säger Per Ek, kommunikationschef.

Värva nya behövliga poliser. Det var planen bakom Polismyndighetens satsning på en egen realityserie. Via kontot Ingripandepoliserna, på Instagram och Facebook, har tittare kunnat följa med under polisingripanden – hela vägen in i hemmet.

Satsningen blev dock inte långlivad. Tre dagar efter lanseringen plockades två avsnitt bort då de ansågs bryta mot förundersökningssekretessen. Nu har samtliga avsnitt raderats.

Avsnitten, som varvar skrattande poliser med ledsna barn som ropar på föräldrar under ingripanden, har kallats kränkande.

Kritiken har varit kraftig på såväl sociala medier som på ledarsidor, däribland i Dagens ETC som kallade projektet för ett ”prakthaveri”. Vissa personer i avsnitten har uppgett att de kunnat identifieras av grannar.

Men att polisen nu raderat alla avsnitt i kampanjen, som totalt kostat tre miljoner kronor, beror inte på att man trampat snett i innehållet, enligt kommunikationschef Per Ek. Man hade en kampanjplan för vecka 48 och 49 och nu är den tiden helt enkelt över, säger han.

Varför kan inte avsnitten i så fall ligga kvar?

– Kampanjen är över, det är den primära anledningen. Men det är klart att vi hört kritiken och sett att det att riskerar bli fel fokus om vi låter filmerna ligga kvar. Syftet med det här är att locka yngre människor till att bli poliser. Men vi kan heller inte låta filmerna ligga kvar på grund av musikrättigheter. Det är flera anledningar, säger Per Ek.

Polisens realityserie tas bort.

Advokat: Polisen agerande inte lagligt

Advokaten Emma Persson är en av rösterna som utmärkt sig särskilt. Hon kritiserar bland annat ett avsnitt där polisen filmar in i en bostad samt när en person misstänks köpa narkotika – men hon kritiserar även realityserien som helhet.

– Att filma eller fotografera personer mot deras vilja är en ingripande tvångsåtgärd, och i situationerna i avsnitten filmas misstänkta och brottsoffer. Polisen saknar lagstöd för det, säger Emma Persson och fortsätter:

– För mig är det otroligt att vi har en polismyndighet som inte förstår att man inte får använda sig av tvångsåtgärder utan lagstöd. Att det går så långt att det sprids på flera av polisens kanaler utan att någon tänkt efter är obegripligt.

”Har försökt blurra”

Men Per Ek står fast vid att den allvarliga kritiken inte är huvudanledningen till att avsnitten är puts väck.

– Vi fullföljde vår kampanj och den tog ju slut nu. Vi har velat visa hur en polis vardag ser ut och verkligheten de möter. Vi har försökt att blurra och ge förvrängda röster för att någon inte ska kunna identifieras, men om någon har upplevt att den blivit identifierad så är det förstås beklagligt.

Om inte polisen följer eller kan lagen, vad sänder det för signaler till samhället tänker du?

– Det som ifrågasätts får man utreda och titta på. Naturligtvis ska vi följa de lagar och riktlinjer som finns.

”Många skriver att de vill bli poliser”

Per Ek säger att de tre miljoner kronor som bekostat kampanjen kommer från kommunikationsavdelningen och inte från polisiära resurser.

Vad tänker ni om investeringen nu när serien fått så stort fokus ur en negativ aspekt? Var det en lyckad kampanj?

– Det vet vi inte än. Vi har fått mycket positiv respons, det många som skriver till oss nu att de vill bli poliser. Grunden till det här är att vi behöver fler poliser och där vet inte ännu hur det har gått. Det är den stora frågan för oss, hur väl vi lyckas med rekryteringen.