Enar har vaknat upp

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-07

Läkaren: ”Han hade en temperatur på 24 grader när han kom hit”

Enar Hansson, 78, hittades svårt nedkyld i sin bil – efter över ett dygn i tio minusgrader.

I natt kämpade han för sitt liv på intensiven.

– Han hade en kroppstemperatur på 24 grader när han kom hit, men nu har han vaknat upp, säger Terje Blomstrand, verksamhetschef.

Enar ringde hemtjänsten klockan 7 i går morse.

– Jag har kört vilse och är vid ett hus och en lada. Det snöar, uppgav han.

Då hade han redan varit borta sedan 18.30 kvällen innan.

Eftersom han bara var klädd i byxor, skjorta och tunn sommarjacka, och med tanke på hans dåliga hjärta, förstod befolkningen i Broaryd utanför Gislaved att tiden var knapp.

Svarade inte i mobilen

Den lilla småländska byn har knappt 300 invånare. En stor del av dem gav sig in i sökandet som täckte en mils radie från Enars hem. 25 personer använde sina jeepar och större bilar för att kunna ta sig in där snön gjort vägarna svårkörda.

Polisen hade kontakt med honom fram till 14 i går eftermiddag. Då berättade Enar att han hade fått motorstopp. Därefter svarade ingen i mobilen.

Grannarna Ulf och Gunilla Jakobsson pratade med Aftonbladet medan de körde runt i mörkret under kvällen.

– Det känns rent för jävligt. Vi var de sista som träffade honom. Nu har vi kört och kört precis överallt sedan halv åtta i morse. Men vi har inte sett någonting, sa Gunilla Jakobsson då.

Var inne och pratade

Enar Hansson hade som vanligt svängt upp utanför Ulf och Gunillas hus med sin silverfärgade Hyundai på tisdagskvällen, för att komma in och prata en stund.

Paret sökte i går förgäves i flera omgångar vid en gammal obebodd bondgård på en höjd, dit de visste att Enar brukar åka för att se på utsikten.

Men när de pratade med fastighetsägaren kom det fram att mystiska hjulspår hade setts gå rakt ut på en åker.

– Då förstod vi, säger Ulf.

Gunilla tog med sig barnen på 16 respektive 20 år och åkte tillbaka till bondgården.

Vid 21.30, långt ute på åkern, skymtade de Enars bil.

– Vi bara skrek rakt ut av lycka. Yes! Vi har hittat bilen. Jag ringde 112 medan ungarna sprang fram och öppnade bildörren. Men sedan förbyttes lyckan till oro.

”Varm och generös”

Enar levde. Han kunde inte prata, men kramade ungdomarnas händer.

Inom kort var polis och ambulans på plats. Gunilla hann ge honom en sista kram innan ambulansen for iväg.

Ulf ger samma bild av sin granne som flera i byn som Aftonbladet pratat med. En ensamstående man med många vänner. En man som delar ut grankransar, choklad och blommor till dem som för tillfället behöver.

– Det finns ingen som gjort så mycket för det här samhället som Enar. Han är en enormt varm och generös person, säger Ulf.

Livshotande tillstånd

Enar Hansson vårdas nu på Värnamo sjukhus.

– Han var väldigt nedkyld när han kom in, kroppstemteraturen var 24 grader, som ju är väldigt kallt. Vi har värmt honom under natten och glädjande nog är hans temperatur tillbaka på normal nivå nu. Vi har kunnat prata med honom och han mår efter omständigheterna väl, även om hans tillstånd fortfarande är klassat som allvarligt, säger Terje Blomstrand, överläkare och verksamhetschef på akut- och intensivvårdsavdelningen på Värnamo Sjukhus.