C vill korta sommarlovet: ”Som Grinchen på julafton”

Publicerad 2023-08-22

För att höja elevernas kunskapsresultat vill Centerpartiet korta sommarlovet med två veckor.

– Det blir som ett slag i ansiktet, att lägga till två veckor i en verksamhet som inte ens i dag har de resurser som behövs, säger Åsa Fahlén, ordförande för fackförbundet Sveriges Lärare.

Centerpartiet vill korta sommarlovet med ungefär två veckor. Ett längre läsår skulle ha flera fördelar, enligt partiledaren Muharrem Demirok. Något som Sveriges radios Ekot var först att rapportera om.

– Det är ett sätt att se till att de elever som har det svårt får en möjlighet att kunna förbättra sina resultat. Det är många barn som halkar efter och tycker att det är svårt ta igen det man har tappat under sommarlovet, säger han.

Åsa Fahlén är ordförande för fackförbundet Sveriges Lärare. Hon anser att två veckor längre läsår inte skulle höja kunskapsnivåerna, utan snarare få en motsatt effekt – större arbetsbelastning för lärarna och mindre tid med barnen.

– Lärarna arbetar redan 100 procent i dag, vem ska undervisa under de två veckorna? Eller ska alla lärare jobba övertid? Man har inte tänkt ur ett lärarperspektiv. Eleverna får en bra skolgång när lärarna får bra förutsättningar. Ge oss tid och förutsättningar under hela läsåret i stället. Ge oss resurser nu.

Muharrem Demirok.

”Fokuserar på fel saker”

I en ny undersökning av fackförbundet svarar majoriteten av lärarna att det kommer ske nedskärningar på deras skolor eller förskolor. Och att nedskärningarna kommer innebära större barngrupper, minskad möjlighet att ta in vikarier och minskad personaltäthet. Samtidigt som bara hälften av eleverna som är i behov av särskilt stöd får det.

– Lärarna hinner inte förbereda sig innan lektionerna och det finns brist på speciallärare och resurspersonal. Om man inte kan lösa grundstrukturen då räcker inte två veckor, säger Åsa Fahlén.

– Jag är överens med lärarkåren om att det första steget är att skjuta in mer resurser i skolan. Att alla lärare ska ha rätt förutsättningar redan i dag. Men vi måste också klara av att se hur vi kan höja kunskapsnivån ytterligare, säger Demirok.

Skulle två veckor göra skillnad?

– Ensamt kommer inte förslaget ge effekt. Vi har lagt fram andra förslag om mer resurser till skolan. I våra grannländer ser det annorlunda ut. I Danmark har eleverna gått i skolan i flera veckor när våra barn börjar. Jag vill tro att det ger effekt, säger han.

Vad tror du barnen tycker om ett kortare sommarlov?

– Jag har den matchen hemma med mina egna barn. De tycker att jag är som Grinchen på julafton. Men jag försöker förklara för dem att man måste tänka på en del saker som är lite tråkigare för att det ska ge resultat och för att det ska bli bättre för alla barn.

Åsa Fahlén.

”Motsatt effekt”

Vad tycker barnen om ett kortare sommarlov?

– Efter att man har varit i skolan i jättemånga månader så behöver man tio veckor för återhämtning, tycker jag. Och även det tycker vissa är för kort, säger 15-åriga Sanna.

– Jag tror att det kommer göra att folk känner sig stressade och att det kommer ha motsatt effekt, säger 15-åriga Doris.

Men det finns även barn som är positiva till ett kortare sommarlov.

– I Sverige måste man gå i skolan obligatoriskt så det skulle kunna vara bra för att lära sig extra och kunna utveckla sig för att kunna tjäna pengar i framtiden, säger 11-åriga Samuel.

11-åriga Samuel är positiv till förslaget.