Överläkaren varnar för boffning: ”Kan dö första gången man provar”

Uppdaterad 2023-04-22 | Publicerad 2023-04-21

Trenden att berusa sig på torrschampo har spridits mellan unga och flera incidenter och dödsfall utreds nu kopplat till boffning.

Nu varnar överläkaren för riskerna och uppmanar folk att tänka efter.

– Gör inte det här, man riskerar livet, säger Johanna Nordmark Grass, på Giftinformationscentralen.

Larm har kommit från Luleå i norr till Skåne i söder om ungdomar som berusar sig med hjälp torrschampo och andra hushållsprodukter med gas i.

På Kulturens hus i Luleå fick man stänga toaletter som ungdomar boffade på. Extra väktare fick kallas in så personalen slapp springa runt och jaga folk.

Under torsdagen fördes två skolbarn till sjukhus efter en händelse på en skola i Luleå. Efteråt gick Region Norrbotten ut och varnade för boffning.

För att sprida informationen kring problemet har Giftinformationscentralen också gått ut med en varning – gasen kan leda till hjärtstillestånd och i värsta fall döden.

Johanna Nordmark Grass är överläkare på Giftinformationscentralen.

Kan dö bara av att prova

När torrschampot inhaleras finns det risk att pulvret kan ge lungskador, men det är det lilla bekymret.

Det stora problemet är gasen. Den ger en berusningseffekt i hjärnan men den påverkar även hjärtat, som kan stanna.

– Man kan råka väldigt illa ut. Det är farligt för hjärtat och man kan dö första gången man provar, säger överläkaren Johanna Nordmark Grass, på Giftinformationscentralen.

På Giftinformationscentralen har de sett en ökning av frågor kring torrschampo den senaste tiden. Främst är det barn i högstadieåldern som berusar sig på gasen, menar Johanna Nordmark Grass.

Yasmine hittades död inne på skoltoaletten. Enligt hennes familj är det många unga i Luleå som boffar på skoltid.

Stor spridning just nu

Att berusa sig på olika gaser är inget nytt fenomen, men att torrschampo nu används på flera håll i landet kan ha sina förklaringar.

– Det har fått spridning just nu. Det kan lätt gå snabbt med sociala medier nu bland unga och vetskapen kan ta sig utanför kompisgänget. Förr såg vi mer lokala kluster, säger Johanna Nordmark Grass.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur ungdomar tipsar varandra på sociala medier om hur de kan använda torrschampo för att berusa sig.

– Redan under 2022 såg vi en ökning i antal frågor vi får men framförallt under 2023. Det är barn som håller på med det här, det är jättesorgligt, säger Johanna Nordmark Grass.

Stämningen var allvarlig när polisen och kommunen höll pressträff i Luleå på fredagen. Magnus Carlborg vid polisen och Louice Stridsman, verksamhetschef vid grundskolan i Norrbotten.

”Läge för ett allvarligt samtal”

Skulle man upptäcka att någon boffar torrschampo är det viktigt att agera, menar Johanna Nordmark Grass.

– Har någon precis berusat sig och svimmar av eller mår dåligt, då ska man ringa 112 omedelbart.

Om man hittar flaskor, eller misstänker att någon boffat torrschampo eller någon annan produkt anser hon att man bör ta upp det direkt.

– Då är det verkligen läge för ett allvarligt samtal – detta är något man kan dö av, säger Johanna Nordmark Grass.

För att komma till bukt med problemen kan samlade lokala insatser vara lösningen.

– Det är viktigt när sånt här blommar upp. Att skola, fältassistenter, fritidsledare och polisen uppmärksammar det och tar tag i det på platsen